Υπάρχουν εξωγήινοι;

Διαβάζονται

Υπάρχουν εξωγήινοι;

Η απορία για το αν υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί στο σύμπαν έχει τροφοδοτήσει πολλά σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Οι πραγματικοί επιστήμονες, όμως, προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα μελετώντας φαινόμενα όπως οι κόκκινοι γίγαντες, οι λευκοί νάνοι και οι σφαίρες Dyson. Μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους;

Τον περασμένο Μάιο, οι νομοθέτες στις ΗΠΑ έκαναν την πρώτη δημόσια ακρόαση στο Κογκρέσο για τα UFO. Δηλαδή, τα Unidentified Flying Objects, ή Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα αντικείμενα (ΑΤΙΑ). Που δεν είναι απαραίτητα εξωγήινοι. Αλλά ουδείς μπορεί να δηλώσει μετά πάσας βεβαιότητας ότι δεν είναι εξωγήινοι. Και που δεν λέγονται πλέον UFO αλλά UAP, από το Unidentified Aerial Phenomena (περισσότερα για τη «μετονομασία» παρακάτω).

Η ακρόαση αφορούσε ένα αμφιλεγόμενο θέμα που εδώ και καιρό έχει υποβιβαστεί, στο περιθώριο της δημόσιας πολιτικής. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι τα UAP πρέπει να διερευνηθούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη, ως πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια. Παρουσιάστηκε και σχετική έκθεση.

Γιατί μας απασχολεί αν υπάρχουν εξωγήινοι στο διάστημα

Στις 8 και στις 9 Ιουνίου συγκλήθηκε η σύνοδος κορυφής «Investing in Space» των Financial Times, που συγκέντρωσε στον ίδιο χώρο κυβερνητικούς φορείς, επενδυτές και εταιρίες τεχνολογίας «για να διερευνήσουν πώς ωριμάζει η εμπορική διαστημική επιχείρηση και τον βαθμό στον οποίο παρέχει γόνιμο έδαφος για βιώσιμες επενδύσεις».

Την πρώτη ημέρα μίλησε ο επικεφαλής της NASA, Bill Nelson, που επιβεβαίωσε σε συνέντευξη του στο Science πως πιστεύει ότι υπάρχει εξωγήινη ζω, κάπου στο Σύμπαν. Ο διαχειριστής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα, από τη σχέση του με το Roscosmos (κρατική εταιρεία της Ρωσίας, υπεύθυνη για τις διαστημικές πτήσεις, την κοσμοναυτική και την αεροδιαστημική έρευνα) έως τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες στο διάστημα.

«Αν θέλετε μια σύντομη απάντηση στην ερώτηση αν υπάρχουν εξωγήινοι, θα πω πως ναι, υπάρχουν. Η μεγαλύτερη απάντηση είναι να δούμε πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν».

Είχε εξηγήσει ήδη πως τα τηλεσκόπια της NASA που βρίσκονται «ένα εκατομμύριο μίλια από τη Γη» λαμβάνουν ένα υπέρυθρο φως φάσματος που εκπέμπεται πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια. «Αυτές οι ακτίνες ταξίδευαν με την ταχύτητα του φωτός, με 186.000 μίλια το δευτερόλεπτο ή σχεδόν 300.000.000 μέτρα ανά δευτερόλεπτο».

Για να βοηθήσει, όπως είπε, να γίνει κατανοητό το γιγαντιαίο μέγεθος του σύμπαντος, το οποίο δημιουργήθηκε πριν περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, ανέφερε ότι «έχουμε στον γαλαξία μας εκατομμύρια –αν όχι δισεκατομμύρια– αστέρια και ήλιο. Γνωρίζουμε και ότι στον γαλαξία μας υπάρχουν εκατομμύρια αν όχι δισεκατομμύρια γαλαξίες με εκατομμύρια/δισεκατομμύρια ήλιους».

Στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα σε ένα τόσο μεγάλο σύμπαν να έχουν δημιουργηθούν συνθήκες όπως αυτές στη Γη, απάντησε: «Φυσικά, υπάρχει μια πιθανότητα, και υπάρχει κάτι τόσο μεγάλο που το μυαλό μου δεν μπορεί καν να κατανοήσει πόσο μεγάλο είναι. Ένα πράγμα που θα κάνουμε με το διαστημικό τηλεσκόπιο, έχουμε ήδη εντοπίσει ένα σωρό πλανήτες, τους λέμε εξωπλανήτες, που ήδη περιστρέφονται γύρω από άλλους Ήλιους. Με το νέο, ισχυρότερο όλων διαστημικό τηλεσκόπιο, η NASA είναι σε θέση να ρίξει μια λεπτομερή ματιά σε αυτούς τους πλανήτες και να καθορίσει τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιράς τους. Έτσι θα μπορεί να καθορίσει εάν μπορούν να έχουν μια “θετικά κατοικήσιμη ατμόσφαιρα”».

Η NASA δημιούργησε ομάδα για «απροσδιόριστα γεγονότα στον ουρανό»

Λίγες ώρες αφότου ολοκληρώθηκε το «Investing in Space», η NASA ανακοίνωσε πως προχωρά στη δημιουργία ομάδας που θα έχει ως στόχο να «συγκεντρώσει στοιχεία για απροσδιόριστα γεγονότα στον ουρανό». Ό,τι ήταν γνωστό ως UFO, πλέον κατατάσσεται στα Unidentified Aerial Phenomena (UAP).

Η ομάδα θα συγκεντρώσει δεδομένα για «γεγονότα στον ουρανό που δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα – από επιστημονική άποψη», με τη NASA να διευκρινίζει ότι ενδιαφέρεται για τα UAP από την άποψη της ασφάλειας. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι τα UAP είναι εξωγήινης προέλευσης, πρόσθεσε η NASA. Η μελέτη θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και αναμένεται να διαρκέσει εννέα μήνες.

«Η NASA πιστεύει ότι τα εργαλεία της επιστημονικής ανακάλυψης είναι ισχυρά και ισχύουν και εδώ», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον DC. Πρόσθεσε ότι «έχουμε πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα παρατηρήσεων της Γης από το διάστημα, κάτι που είναι η πηγή ζωής της επιστημονικής έρευνας. Έχουμε τα εργαλεία και την ομάδα που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για το άγνωστο. Αυτός είναι ο ίδιος ο ορισμός του τι είναι η επιστήμη. Αυτό κάνουμε».

Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο αστροφυσικός Ντέιβιντ Σπέργκελ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Simons στη Νέα Υόρκη. Σε πρώτη φάση, η ομάδα θα προσπαθήσει να καθορίσει ποια UAP είναι φυσικά.

Οι «λευκοί νάνοι» και οι σφαίρες Dyson

dyson sfera

Έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία για την ύπαρξη ευφυών εξωγήινων. Ωστόσο, αν υπάρχει ζωή κάπου αλλού, το πιθανότερο είναι να βρίσκεται στις σφαίρες Dyson. Μια σφαίρα Dyson είναι υποθετική μεγακατασκευή η οποία περικλείει έναν αστέρα και συσσωρεύει την ενέργεια που εκπέμπει αυτός. Αυτές οι σφαίρες «κυκλώνουν» τους φλοιούς των αστεριών που μοιάζουν με τον ήλιο. Ονομάζονται «λευκοί νάνοι» και είναι διάσπαρτοι στον Γαλαξία μας.

Στην ουσία, οι «λευκοί νάνοι» είναι καμένοι πυρήνες των αστεριών. Όταν ένας κόκκινος γίγαντας διώχνει το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού του υλικού, γίνεται πλανητικό νεφέλωμα. Αυτό που μένει είναι ο πυρήνας του άστρου, που γίνεται ένας πολύ καυτός «λευκός νάνος», με θερμοκρασία πάνω από 100.000 Kelvin (99.726,85 βαθμοί Κελσίου).

πηγή https://www.ow.gr/empnefsi/iparxoun-exogiinoi/

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή