Αγναντεύοντας τις λίμνες του Τιτάνα

Διαβάζονται

(Το βίντεο είναι εξαιρετικό ειδικά μετά το 1.28 και δείχνει εικόνα από το Χιούγκενς τη διαστημοσυσκευή που προσγειώθηκε στον Τιτάνα και ήταν μέρος του Cassini)

Ο Τιτάνας είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου και το μαγικό του χαρακτηριστικό είναι τα ποτάμια και οι λίμνες. Λόγω όμως της επικρατούσας πολύ χαμηλής θερμοκρασίας των -170 βαθμών, αντί για νερό περιέχουν υγροποιημένο μεθάνιο.

Το 2007 το διαστημικό σκάφος Κασσίνι-Χόυχενς έστειλε φωτογραφίες από τον Τιτάνα. Η απεικόνιση του ραντάρ αποκάλυψε γιγαντιαία λίμνη που υπολογίζεται ότι καταλαμβάνει έκταση 388.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων,  σημαντικά μεγαλύτερη από την Κασπία Θάλασσα, τη μεγαλύτερη λίμνη στη Γη. Η λίμνη που βρίσκεται κοντά στο βόρειο πόλο του δορυφόρου ονομάστηκε Κράκεν Μάρε. Mare στα λατινικά σημαίνει θάλασσα και Κράκεν είναι ένα πελώριο θαλάσσιο τέρας της σκανδιναβικής μυθολογίας.

Στον Τιτάνα υπάρχουν πολλές λίμνες οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο.

Το ραντάρ του Cassini κατέγραψε εξάλλου την εξέλιξη ενός παροδικού χαρακτηριστικού στη μεγάλη θάλασσα υδρογονανθράκων Ligeia Mare, ήτοι την εμφάνιση ενός νησιού: Το αποκαλούμενο «μαγικό νησί» είναι ένα φαινόμενο που αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, και φωτίζεται εξαιτίας μιας σειράς φαινομένων, από κύματα μέχρι φυσαλίδες κ.α. κάτι που δείχνει ότι πρόκειται για δυναμικά, μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και όχι στατικά, και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιας μορφής ζωής- όσο περίεργη και αν είναι αυτή.

Η διαστημοσυσκευή βούτηξε στον Κρόνο και αυτοκαταστράφηκε καθώς έφτασε στο τέλος της ζωής της και οι επιστήμονες δεν ήθελαν να πέσει σε κανένα από τους δορυφόρους του Κρόνου για να μην τον μολύνει με γήινα μικρόβια.

Η φύση βρίσκει τον τρόπο να δημιουργεί κόσμους, διαφορετικούς αλλά και συνάμα παρόμοιους με τον δικό μας. Ποτάμια, λίμνες, βροχές, ατμόσφαιρα, όλα αυτά τα γνωστά γήινα κομμάτια υπάρχουν και στον Τιτάνα, αν και κάπως διαφορετικά.

Η φύση βρίσκει τον τρόπο. Μήπως και η ζωή δεν βρίσκει τον τρόπο;
 Μήπως τον έχει βρει και εκεί; Άραγε ποιες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το μέλλον; Άραγε κολυμπάει κάτι σε εκείνες τις λίμνες;
Μήπως τα ποτάμια υδρεύουν, ή πιο σωστά “μεθανεύουν” κάποιους ή κάτι;

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή