ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΩΤΙΣΗ

Δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα

Διαβάζονται

Δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα

Τα πάντα στο σύμπαν έχουν ένα σκοπό. Δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΩΤΙΣΗ

Καθώς ξανακοιτάζω εκ των υστέρων ολόκληρη τη ζωή μου, μπορώ να δω από τη σημερινή οπτική γωνία ότι κάθε πλευρά της ήταν απαραίτητη και τέλεια. Όλα τα βήματα με οδήγησαν τελικά σε ένα ανώτερο επίπεδο, ακόμη και εκείνα που τα βίωνα ως εμπόδια ή οδυνηρές εμπειρίες. Όλοι οι επιτυχημένοι και αληθινά ευτυχισμένοι άνθρωποι που γνώρισα, μου έχουν εκφράσει όχι απλώς τη βεβαιότητα τους αλλά τη γνώση τους ότι δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα. Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν ότι το σύμπαν και όλα όσα συμβαίνουν μέσα του έχουν πάντα κάποιο σκοπό, κι αυτό ισχύει ακόμη και για τα επιλεγόμενα τυχαία συμβάντα. Όλοι συμφωνούν ότι κάθε γεγονός της ζωής μας, μας οδηγεί σε ένα ανώτερο επίπεδο. Όπως είχε πει ο Χένρι Μίλερ, «Ο σκοπός μας δεν είναι να βάλουμε τον κόσμο σε τάξη, αφού ο κόσμος είναι η ίδια η εκδήλωση της τάξης. Ο σκοπός μας είναι να εναρμονιστούμε με αυτή την τάξη». Άρχισε αυτή τη στιγμή να επανεξετάζεις όλη την εμπειρία της ζωής σου και να τη βλέπεις σαν μια όμορφη ταπετσαρία ή σαν ένα ταξίδι προς μια ευρύτερη συνειδητότητα.

Ένας απλός τρόπος για να το κάνεις αυτό, είναι να δεις τη ζωή σου σαν ένα ταξίδι με τρεις ανοδικούς δρόμους

1. ΦΩΤΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ

Στον πρώτο δρόμο του ταξιδιού σου, μαθαίνεις μέσα από μια διαδικασία που ονομάζω φώτιση μέσα από τον πόνο. Σε αυτή την περίοδο της ζωής σου, που δεν έχει καμιά σχέση με τη χρονολογική ηλικία σου, ρωτάς, «Γιατί να συμβεί σε μένα;» όταν γίνεται κάτι που είναι οδυνηρό ή δύσκολο. Αν, για παράδειγμα, διαλυθεί μια σχέση σου, περνάς τις στιγμές σου υποφέροντας και αναρωτιέσαι πως και γιατί σε βρήκε μια τέτοια καταστροφή. Μετά από λίγο, καθώς συνέρχεσαι, είσαι πια σε θέση να κοιτάξεις το παρελθόν και να πεις, «Τώρα ξέρω ότι έπρεπε να περάσω τη διάλυση αυτής της σχέσης», και βλέπεις, έχοντας το πλεονέκτημα του πόνου και της εκ των υστέρων γνώσης, ότι το συμβάν εκείνο σου επέτρεψε να προχωρήσεις σε μια άλλη εμπειρία μεγάλης αξίας.

Κοιτάζοντας το παρελθόν, αντιλαμβάνεσαι ότι έπρεπε να βιώσεις τον πόνο για να τον υπερβείς. Αυτό είναι το πρότυπο ανάπτυξης για πολλούς ανθρώπους: συμβαίνουν κάποια γεγονότα, το άτομο υποφέρει και μετά βλέπει το φως. Αυτά τα γεγονότα μπορεί να αφορούν όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής: εθισμός σε ναρκωτικά, χρεωκοπίες, αρρώστιες, πνευματικό κενό, απολύσεις, προβλήματα με την εφορία ή οτιδήποτε άλλο. Εδώ έχουμε μια εμπειρία στην οποία το άτομο μαθαίνει με την εκ των υστέρων γνώση, επαναλαμβάνοντας το οδυνηρό πρότυπο ξανά και ξανά. Μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν αυτό τον κύκλο σε όλη τους τη ζωή. Δεν καταφέρνουν ποτέ να ανέβουν ψηλότερα από τον πρώτο δρόμο και δε γνωρίζουν ποτέ το ανώτερο επίπεδο της φώτισης. Αναλώνουν κυριολεκτικά τη ζωή τους υποφέροντας και όταν πια έχει περάσει πολύς καιρός μπορεί να καταλάβουν, ή και να μην καταλάβουν, ότι ένα γεγονός ήταν απαραίτητο, πως ήταν μια δοκιμασία για τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους. Δεν κατανοούν ποτέ το μήνυμα ότι η ζωή τους «περνά από εξετάσεις» και πως αν δε μάθουν από τα λάθη τους, είναι καταδικασμένοι να τα επαναλαμβάνουν. Έτσι, μερικοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους ρωτώντας, «Θεέ μου, γιατί να μου συμβεί εμένα αυτό;» Τα άτομα αυτής της κατηγορίας δεν μπορούν να μπουν στο χώρο της πραγματικής μαγείας.

2. ΦΩΤΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Αν συνειδητοποιήσεις ότι ο πρώτος δρόμος αποτελεί ένα πρότυπο στη ζωή σου, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχεις ξεπεράσει τον πόνο ως μέσο μάθησης και έχεις περάσει στη φώτιση μέσα από το αποτέλεσμα. Σε αυτό το επίπεδο μαθαίνεις να μη ρωτάς, «Γιατί να συμβεί αυτό σε μένα, θεέ μου;» και αναπτύσσεις μια γνώση που λέει: «Δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα. Όλα όσα βιώνω είναι απαραίτητα για να μπορέσω να προχωρήσω στο επόμενο βήμα». Έτσι, αντί να κάνεις ερωτήσεις του τύπου, «Γιατί να συμβεί σε μένα;», αρχίζεις να ρωτάς, «Τι υπάρχει σε αυτή την εμπειρία που να μπορώ να το χρησιμοποιήσω με ωφέλιμο τρόπο, έστω και αν δεν καταλαβαίνω γιατί μου συμβαίνει αυτή τη στιγμή;» Πρόκειται για μια αλλαγή τεράστιας σημασίας. Όταν ο νους σου είναι εστιασμένος στο τι μπορείς να μάθεις από μια εμπειρία, δεν κάνεις σκέψεις που θα σε οδηγήσουν στον πόνο, σκέψεις όπως «Γιατί να συμβεί σε μένα;» «Είναι τρομερό!» και «Είμαι τόσο άτυχος». Αυτή η νοητική αλλαγή, σου επιτρέπει να εξετάσεις το αποτέλεσμα ενός συμβάντος ή μιας εμπειρίας για να δεις τι μπορείς να μάθεις απ’ αυτήν. Αντί για μια νοοτροπία του τύπου «τι έπαθα ο καημένος», περνάς σε μια νοοτροπία μάθησης.

Ρωτάς τον εαυτό σου. Πώς μπορώ να δημιουργήσω το αποτέλεσμα που θέλω με αυτή την αρρώστια από την οποία υποφέρω;» ή «Τι μπορώ να μάθω για τον εαυτό μου και πόση δύναμη μπορώ να επιστρατεύσω για να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα;»

Πολλοί άνθρωποι περνούν όλη τους τη ζωή σε αυτό το δεύτερο δρόμο. Ο τρόπος ζωής τους έχει προχωρήσει πέρα από τον πόνο. Ρωτούν συνεχώς, «Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για μένα;» Αυτοί οι άνθρωποι είναι προσανατολισμένοι προς τους στόχους τους και συγκεντρώνουν όλη τους την προσοχή στην απόδοση και στις συγκεκριμένες φιλοδοξίες τους, για τις οποίες εργάζονται ασταμάτητα. Βλέπουν τα εμπόδια σαν Ευκαιρίες. Το επίπεδο του αποτελέσματος είναι πολύ ανώτερο από το επίπεδο του πόνου. Εστιάζει τη ζωή του ανθρώπου και του δίνει συνεχώς κίνητρα για να επιδιώξει όλο και υψηλότερους στόχους. Ουσιαστικά εξαλείφει τον πόνο που προέρχεται από την αυτολύπηση. Πολλοί άνθρωποι, που ζουν τη ζωή τους στο επίπεδο του αποτελέσματος, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ανώτερο επίπεδο. Είναι εστιασμένοι στο αποτέλεσμα και όταν το πετύχουν επιδιώκουν ακόμη υψηλότερα επιτεύγματα. Εκείνο που λείπει όμως από τη ζωή τους είναι η δυνατότητα να ζήσουν την πραγματική μαγεία και η ικανότητα να δημιουργήσουν θαύματα στη ζωή τους. Για την ικανότητα αυτή, το άτομο πρέπει να περάσει στον τρίτο δρόμο αυτού του συμβολικού ταξιδιού.

3. ΦΩΤΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ

«Τίποτα δε βοηθά περισσότερο τον άνθρωπο να ξεπεράσει ή να αντέξει τα προβλήματα, από τη συνειδητοποίηση ότι έχει να επιτελέσει ένα έργο στη ζωή του». Τα λόγια αυτά τα έγραψε ο Βίκτορ Φρανκλ όταν ζούσε μέσα στην τρέλα και την κτηνωδία του ναζιστικού στρατοπέδου συγκεντρώσεως στο Άουσβιτς, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το να μάθεις ότι έχεις μια ηρωική αποστολή στη ζωή σου και να εναρμονιστείς με αυτή την αποστολή, είναι ο τρίτος δρόμος που σε παροτρύνω να ακολουθήσεις, καθώς αρχίζεις να φέρνεις την πραγματική μαγεία στη ζωή σου.

Ονομάζω αυτό το δρόμο φώτιση μέσα από το σκοπό. Τα πάντα στο σύμπαν έχουν ένα σκοπό. Πραγματικά, η αόρατη νοημοσύνη που εκδηλώνει τους σκοπούς της μέσα από όλα τα όντα, υπάρχει και μέσα σου. Για να βιώσεις την πραγματική μαγεία πρέπει να κάνεις μια δραματική αλλαγή και από το επίπεδο του αποτελέσματος να περάσεις στο επίπεδο του σκοπού. Για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να αρχίσεις να βλέπεις την παρουσία σου εδώ, από μια νέα οπτική γωνία. Δοκίμασε για λίγο να σκέφτεσαι τον εαυτό σου με αυτό το νέο τρόπο, για να δεις αν έχει νόημα για σένα και αν τον νιώθεις σωστό. Αν αισθανθείς πως η μέθοδος αυτή είναι παράλογη και δε λειτουργεί για σένα, γύρνα ξανά στο επίπεδο του αποτελέσματος ή της μάθησης μέσα από τον πόνο.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΩΤΙΣΗ από τον Dr. WAYNE DYER  

 

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή