Η ζωή στον Άρη βρέθηκε το 1976

Διαβάζονται

Η ζωή στον Άρη βρέθηκε το 1976

Ζωή στον Άρη. Ερευνητές αφού ανέλυσαν για άλλη μια φορά τα δεδομένα από τις αποστολές Viking στον Άρη, μετά από 36 χρόνια, βρήκαν ότι η NASA είχε βρει ζωή στον Άρη. Αυτό ισχυρίζεται μια διεθνής ομάδα μαθηματικών και ειδικών επιστημόνων σε μία δημοσίευση αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον, πιστεύουν ότι η NASA δεν χρειάζεται μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη για να αποδειχθεί τούτος ο ισχυρισμός, είπε ο νευροφαρμακολόγος και βιολόγος Joseph Miller, στην Ιατρική Σχολή Keck στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας,  στο Discovery News.
“Η τελειωτική απόδειξη θα είναι να πάρει ένα βίντεο από ένα Αρειανό βακτήριο Θα πρέπει λοιπόν να στείλετε ένα μικροσκόπιο – για να παρακολουθήσετε την κίνηση των βακτηρίων”, συνέχισε ο Joseph Miller.
“Με βάση όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα, θα έλεγα ότι είμαι 99 τοις εκατό σίγουρος ότι υπάρχει ζωή εκεί πάνω”, πρόσθεσε.

Η εμπιστοσύνη του Miller σε αυτό το συμπέρασμα πηγάζει εν μέρει από μια νέα μελέτη που ανέλυσε πάλι τα αποτελέσματα από ένα πείραμα ανίχνευσης ζωής, που διενεργήθηκε από το ρομπότ Viking της NASA στον Άρη το 1976.

Οι ερευνητές έκαναν μια αριθμητική ανάλυση στα πρωτογενή δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια που έτρεχε το πείραμα Labeled Release, το οποίο εξέταζε για ενδείξεις τυχόν μικροβιακού μεταβολισμού σε δείγματα εδάφους τα οποία συλλέχθηκαν και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία από τα δύο Viking. Η γενική άποψη των επιστημόνων είναι ότι στο πείραμα βρέθηκε γεωλογική κι όχι βιολογική δραστηριότητα.

Η νέα μελέτη έκανε μια διαφορετική προσέγγιση. Οι ερευνητές πήραν τα αρχικά δεδομένα των Βίκινγκ και τα έθεσαν σε αριθμητικά σύνολα και ανέλυσαν τα αποτελέσματα για την πολυπλοκότητα.

Δεδομένου ότι τα έμβια συστήματα είναι πιο περίπλοκα από ό,τι οι μη-βιολογικές διαδικασίες, η ιδέα των ερευνητών ήταν να εξετάσουν τα αποτελέσματα του πειράματος από μια καθαρά αριθμητική άποψη.
Βρήκαν λοιπόν μια στενή συσχέτιση μεταξύ της πολυπλοκότητας των αποτελεσμάτων του πειράματος των Βίκινγκ  και των χερσαίων βιολογικών συνόλων δεδομένων. Εξηγούν ότι ο υψηλός βαθμός της τάξης είναι πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των βιολογικών και όχι των καθαρών φυσικών διεργασιών.

Οι επικριτές της νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι η μέθοδος τους δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για να βρει διαφορές μεταξύ των βιολογικών και μη βιολογικών διεργασιών στη Γη, γι ‘αυτό κι είναι πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
“Στην ιδανική περίπτωση για να χρησιμοποιήσουμε μια τεχνική για τα δεδομένα από τον Άρη, θα έπρεπε να δείξουμε πρώτα πρώτα ότι η τεχνική είναι καλά βαθμονομημένη και εδραιωμένη στη Γη. Η ανάγκη να το κάνουμε είναι σαφής. Στον Άρη δεν έχουμε κανένα τρόπο για να δοκιμάσουμε αυτή τη μέθοδο, ενώ στη Γη μπορούμε, είπε ο πλανητικός επιστήμονας και αστροβιολόγος Christopher McKay, στο Κέντρο Ερευνών Ames της NASA στο Discovery News.

Αν και δεν είναι τα δεδομένα της έρευνας καλώς επιβεβαιωμένα, αποτελούν κι αυτά ένα πρόσθετο στοιχείο στα δεδομένα που αμφισβητούν τη λαϊκή άποψη ότι τα Viking δεν βρήκαν ζωή, είπε ο Miller.

Ο Miller,επίσης ανέλυσε ξανά τα δεδομένα για να δούμε αν υπάρχουν διαφορές όταν το φως του ήλιου μπλοκάρεται από μια μακροχρόνια καταιγίδα σκόνης πάνω στον Άρη, με την ιδέα ότι τα βιολογικά συστήματα θα είχαν ενεργήσει διαφορετικά στην περιβαλλοντική αλλαγή από ότι τα γεωλογικά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην online έκδοση του περιοδικού Αεροναυτικών και Διαστημικών Επιστημών.

Πηγή: MSNBC

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή