Οιδίποδες Υπό Αναθεώρηση Αποδόμηση της ερωτικής επαφής

Διαβάζονται

Οιδίποδες Υπό Αναθεώρηση

Αποδόμηση της ερωτικής επαφής

Η συνουσία είναι μια από τις ωραιότερες και ταυτόχρονα πιο καταπιεστικές και εκμεταλλευτικές πράξεις της κοινωνίας μας.
Τα τελευταία 3000 χρόνια συμβολίζει το καθεστώς ιδιοκτησίας των γυναικών από τους άντρες. Είναι το βασικό σύμβολο της πατριαρχικής κοινωνίας. Χωρίς αυτήν, η πατριαρχία δεν θα μπορούσε να υπάρχει.

Η συνουσία κορυφώνεται με τον ανδρικό οργασμό στον κόλπο είναι η ανυπέρβλητη στιγμή της ανδρικής συνεισφοράς στην αναπαραγωγή. Για το λόγο αυτό εκθειάζεται, και κατά συνέπεια οι άνδρες πρέπει να τη λατρεύουν. Η συνουσία είναι ένας ύμνος στην πατριαρχική κοινωνία.

Η συνουσία αποτελεί ένα σύμβολο του ανδρισμού και της ανδρικής εξουσίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη τα πράγματα πρέπει να είναι έτσι. Καθώς οι γυναίκες κατακτούν την ισότητα – οικονομική, κοινωνική και νομική – η συνουσία μπορεί να χάσει αυτή τη διάσταση της εκμετάλλευσης για να γίνει μια πιο απλή πράξη ομορφιάς και ελευθερίας και, πάνω από όλα, μια επιλογή.

Με όλα αυτά δεν εννοούμε βέβαια ότι οι άντρες έχουν άδικο που τους αρέσει και επιζητούν τη συνουσία, αλλά ότι πρέπει να απελευθερωθούν από το αίσθημα ότι μόνο μέσω της συνουσίας μπορούν να κάνουν αληθινό σεξ – και να γίνουν «πραγματικοί» άντρες.
Θα ήταν ανόητο να «ρίχνουμε το φταίξιμο» σε κάποιον, είτε είναι άντρας είτε γυναίκα, για τις παραδοσιακές και τις στερεότυπες αντιλήψεις και συμπεριφορές που όλοι μας διδασκόμαστε καθημερινά και ακούμε να επαναλαμβάνονται αδιάκοπα γύρω μας.
Το σημαντικό είναι να εξετάσουμε από την αρχή το ρόλο της συνουσίας στη ζωή μας, να επαναξιολογήσουμε τις προσωπικές μας αντιλήψεις για το σεξ και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε πιο προσωπικές και πιο ισότιμες μορφές σωματικών σχέσεων.

Στην πραγματικότητα, μπορεί ως ένα βαθμό να είναι αυτό ακριβώς το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τους άντρες κατά τη διάρκεια της συνουσίας, που τους κάνει να αισθάνονται αμήχανα, άβολα και αμφίθυμα για αυτή.
Τους αρέσει άραγε να είναι το αντικείμενο μιας τόσο μεγάλης και ανισότιμης προσοχής; Τους αρέσει να αισθάνονται ότι η επιτυχία ή η αποτυχία ολόκληρου του τελετουργικού εξαρτάται από τις επιδόσεις τους; Το ιδανικό του ανδρισμού εξυμνεί τους άντρες την ίδια στιγμή που τους απο-ανθρωποποιεί.

Είναι άραγε η «ανδρική σεξουαλικότητα» ένα απλό ορμονικό γεγονός, ή μια αντανάκλαση της κοινωνίας; Θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό;
Η ανδρική σεξουαλικότητα βρίσκεται στον πυρήνα του ορισμού του ανδρισμού – και ο ανδρισμός βρίσκεται στον πυρήνα της κοσμοθεωρίας ολόκληρου του πολιτισμού μας κατά μία έννοια, είναι ο ίδιος ο πολιτισμός.

Επομένως το αντικείμενο της έρευνας μας ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της ανδρικής σεξουαλικότητας: είναι ένας τρόπος ζωής, ο κόσμος ο ίδιος, μια κοινωνία στο μικροσκόπιο.

Η συζήτηση για το σεξ είναι μια συζήτηση που αφορά τις πιο θεμελιώδεις μας αντιλήψεις για το ποιοι είμαστε, ποια θέλουμε να είναι η ζωή μας και σε ποιο είδος κοινωνίας πιστεύουμε.
Διαφέρει άραγε η αίσθηση που ο κάθε άντρας έχει για τη σεξουαλικότητα του με αυτό που η κοινωνία του υπαγορεύει ότι πρέπει να αισθάνεται;

Κατά τα λεγόμενα, η συνουσία είναι ένα – αν όχι ΤΟ – από τα βασικά συστατικά του σεξ για τους περισσότερους άντρες. Πράγματι, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που μελετήσαμε δεν θέλουν να κάνουν σεξ αν αυτό δεν καταλήγει στην συνουσία και στον ανδρικό οργασμό.

Γιατί όμως αυτό που αποκαλούμε «ανδρική σεξουαλικότητα» ταυτίζεται τόσο με τη συνουσία; Είναι για λόγους φυσικής ευχαρίστησης ή μήπως υπεισέρχονται άλλες, πιο συμβολικές, κοινωνικές δυνάμεις; Η συνουσία είναι ένα τόσο κυρίαρχο σύμβολο της κοινωνίας μας ώστε η πραγματική της ταυτότητα έχει ελάχιστα μελετηθεί, και δεν έχουν διατυπωθεί τα σωστά ερωτήματα.
Η κλασσική ερμηνεία της ανδρικής σεξουαλικότητας λέει ότι η συνουσία είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που μπορεί να νιώσει ένας άντρας. Μήπως όμως αυτό είναι λίγο απλουστευτικό;

Ο μηχανιστικός ορισμός της ανδρικής σεξουαλικότητας ο οποίος συνίσταται απλά στην επίτευξη της στύσης, στη διείσδυση στην γυναίκα και στον οργασμό, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του ένα αναπαραγωγικό μοτίβο που δημιούργησε και διαιώνισε η κοινωνία μας – και όχι μια αναπόφευκτη έκφραση της «ανδρικής σεξουαλικής ορμής».
Οι άντρες είναι πιο περίπλοκοι, η ανδρική σεξουαλικότητα είναι εξίσου συνδεδεμένη με τα συναισθήματα, όπως και η γυναικεία.

Μήπως οι άντρες στερούνται ένα μεγάλο μέρος της σεξουαλικότητας τους, του αισθησιασμού και της απόλαυσης, λόγω της απόλυτης ταύτισης του σεξ με την συνουσία;

Από το βιβλίο της Σιαρ Χαϊτ: «Οιδίποδες Υπό Αναθεώρηση». Μια νέα αντίληψη για την ανδρική σεξουαλικότητα, των εκδόσεων Λαγουδέρα

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή