Υπάρχει και Ένατος πλανήτης

Υπάρχει και Ένατος πλανήτης

Μέχρι την εποχή που ο Πλούτωνας υποβιβάστηκε σε πλανήτη νάνο, ξέραμε ότι το ηλιακό μας σύστημα διέθετε εννέα πλανήτες. Μετά έγιναν οκτώ. Τώρα όμως οι ερευνητές υποψιάζονται βάσιμα ότι υπάρχει και ένας ένατος μεγαλειώδης πλανήτης!

Δύο επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, ο Κονστάντιν Μπάταγκιν και ο Μάικ Μπράουν, υποστηρίζουν ότι ο μυστηριώδης ένατος πλανήτης διαθέτει ατμόσφαιρα με υδρογόνο και ήλιο.

Αν και δεν το έχουν παρατηρήσει, ο πλανήτης που προς το παρόν ονομάζουν πλανήτη εννέα, έχει μάζα τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και κινείται σε απόσταση 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη Ποσειδώνα. Ο πλανήτης εννέα χρειάζεται 10000 με 20000 χρόνια για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο.

Η ανακάλυψη έγινε μέσα από μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς ο πλανήτης να έχει παρατηρηθεί άμεσα. Όταν ο πλανήτης διέρχεται από το περιήλιό του θα μπορούσε εύκολα να παρατηρηθεί από τα τηλεσκόπια, ενώ όταν βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο μέρος της τροχιάς του, θα μπορούσε να εντοπιστεί μόνο από μεγάλα τηλεσκόπια.

Γιατί όμως τόσο καιρό δεν τον έβλεπαν; Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το ηλιακό μας σύστημα είναι ελλιπές καθώς θα έπρεπε να έχει έναν ακόμα πλανήτη. Υπέθεταν όμως, ότι ο πλανήτης αυτός είχε εκτροχιαστεί πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια εξαιτίας σύγκρουσης με άλλον πλανήτη, πιθανότατα τον Δία. Ας μην ξεχνάμε ότι εάν χρειάζεται 10.000 – 20.000 χρόνια για μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο, τότε μόνο τυχαία θα μπορούσε να εντοπιστεί από τα τηλεσκόπια, αφού μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο γύρω από τον ήλιο.

Είναι κάτι τέτοιες ειδήσεις που σε κάνουν να αναρωτιέσαι, αν η έπαρση με την οποία η επιστήμη απαντά μετά βεβαιότητος σε κάποια ερωτήματα είναι ένα μεσαιωνικό κατάλοιπο. Τον ένατο πλανήτη μέχρι πρότινος τον θεωρούσαν μύθο. Τώρα δημιουργείται ένας ντόρος γύρω από ένα ουράνιο σώμα, το οποίο ακόμα δεν έχει εντοπιστεί, ενώ στο ηλιακό μας σύστημα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι των 8 γνωστών πλανητών (συν τους νάνους, συν τα φεγγάρια τους), οι οποίοι όμως είναι πολύ απομακρυσμένοι. 

Κοίτα να δεις που σε λίγο θα μας πουν ότι υπάρχει ο Nibirou…