Ταξίδι στη Δήμητρα

Το 2011 γράφαμε στη σελίδα Χ για το ταξίδι του σκάφους Dawn (Αυγή) προς τον  ανεξερεύνητο και σχετικά άγνωστο πλανήτη νάνο Δήμητρα, που βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Τον Μάρτιο του 2015 το ταξίδι απέδωσε καρπούς, καθώς για πρώτη φορά είδαμε τη Δήμητρα από σχετικά κοντινή απόσταση. Περίεργη γεωλογία, ένα πυραμιδοειδές όρος, ένας κρατήρας με φωτεινά σημεία και άλλα ενδιαφέροντα, πυροδότησαν τη φαντασία επιστημόνων, αλλά και συνωμοσιολόγων.  Η NASA δημιούργησε βίντεο, συνδυάζοντας τις εικόνες που έστειλε το σκάφος, τα οποία είναι πολύ εντυπωσιακά. Θα πρέπει όμως να ξέρουμε πως δεν είναι βίντεο που ελήφθησαν απευθείας, αλλά κατασκευάστηκαν σε υπολογιστές με βάση τις εικόνες που έλαβε το Dawn.
Ας ταξιδέψουμε…

Το «Dawn»  εντόπισε δύο πολύ λαμπερές κηλίδες μέσα στη λεκάνη ενός κρατήρα διαμέτρου 98 χλμ, ο οποίος ονομάστηκε Occator. Οι κηλίδες αυτές αποτελούν μυστήριο, μάλιστα η Νάσα έκανε μήνες να δώσει φωτογραφίες στη δημοσιότητα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ίσως πρόκειται για πάγο ή άλατα που ήρθαν στην επιφάνεια λόγω κάποιας πρόσκρουσης. Σημειωτέον ότι στον κρατήρα σχηματίζεται ομίχλη, η οποία ίσως να προέρχεται από πάγους. Παρόμοιες φωτεινές κηλίδες εντοπίστηκαν και στον κρατήρα της Δήμητρας Kupalo.
Φυσικά στη γη τα σενάρια περί υπόγειων εξωγήινων εγκαταστάσεων δίνουν και παίρνουν. Οι υποθέσεις βασίζονται στις φωτεινές κηλίδες, που κάποιοι τις ερμηνεύουν ως τεχνητά φώτα και οι οποίοι όπως πάντα, πιστεύουν ότι η Νάσα κάτι μας κρύβει.