Η πιο διάσημη ιστορία απαγωγής από εξωγήινους

Διαβάζονται

Η πιο διάσημη ιστορία απαγωγής από εξωγήινους

Με αφορμή το προηγούμενο άρθρο “ΕΞΩΓΗΙΝΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ – Πέρα από τον μύθο”, ας δούμε πώς άρχισε ο κύκλος, (μύθος ή πραγματικότητα;) των εξωγήινων απαγωγών…

Μας κυνηγάει; Αυτή τη σκέψη έκαναν  η Μπέτι και ο Μπάρνεϊ Χιλ καθώς οδηγούσαν στον άδειο ελικοειδή επαρχιακό δρόμο στα Λευκά Όρη του Νιού Χάμσαϊρ. Ήταν μια νύχτα του Σεπτέμβρη του 1961, δεν είχαν δει αυτοκίνητο για μίλια, και ένα παράξενο φως στον ουρανό φαινόταν να τους ακολουθεί.

Όταν τελικά έφτασαν στο σπίτι στο Πόρτσμουθ τα ξημερώματα, δεν ήταν καθόλου ανακουφισμένοι. Ένιωθαν βρώμικοι. Τα ρολόγια τους σταμάτησαν να λειτουργούν. Τα παπούτσια του Barney ήταν παράξενα γρατσουνισμένα και το φόρεμα της Betty ήταν σκισμένο. Υπήρχαν δύο ώρες οδήγησης που κανείς από τους δύο δεν μπορούσε να θυμηθεί. Τι είχε γίνει;

Με τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου, το ήσυχο ζευγάρι αποκάλυψε τελικά μια εκπληκτική ιστορία: Γκρίζα όντα με μεγάλα μάτια τα είχαν βάλει σε έναν μεταλλικό δίσκο τόσο φαρδύ, είπε η Μπέτι, όσο το σπίτι της, που ήταν μεγάλο. Μόλις μπήκαν μέσα, τα όντα εξέτασαν το ζευγάρι και διέγραψαν τις αναμνήσεις τους.

Η εμπειρία τους ήταν η αιτία που ξεκίνησε μια έρευνα της Πολεμικής Αεροπορίας, μέρος της μυστικής πρωτοβουλίας Project Blue Book, η οποία ερεύνησε θεάσεις UFO σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Το περιστατικό θα γινόταν επίσης η πρώτη ευρέως δημοσιοποιημένη υπόθεση απαγωγής εξωγήινων και θα διαμόρφωνε τον τρόπο με τον οποίο ιστορίες αυτό λέγονται και κατανοούνται από τότε. Ακόμα και σήμερα συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με το αν το ζευγάρι ήταν ψεύτες, φαντασιόπληκτοι, ή απλά άτομα που στερήθηκαν τον ύπνο τους και αργότερα είχαν σοβαρά ανακατεμένες αναμνήσεις.

Hills
Hills

Το οδικό ταξίδι των Hills ήταν αυθόρμητο, λίγες διακοπές που είχε κερδίσει ο Barney, ο οποίος εκτελούσε μια εξαντλητική νυχτερινή βάρδια στο ταχυδρομείο, οδηγώντας 60 μίλια κάθε φορά. Η δουλειά της Betty που χειριζόταν κρατικές υποθέσεις παιδικής μέριμνας δεν ήταν ευκολότερη. Ο λίγος ελεύθερος χρόνος που είχε το ζευγάρι ήταν αφιερωμένος στην εκκλησία και στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα

Την τελευταία νύχτα του τριήμερου ταξιδιού τους, το κουρασμένο ζευγάρι ήπιε καφέ σε ένα εστιατόριο στο Βερμόντ για να αναζωογονηθεί προτού επιστρέψει. Έφυγαν από το δείπνο γύρω στις 10 μ.μ., εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να φτάσουν στο σπίτι τους στο Πόρτσμουθ του Νιού Χάμσαϊρ το αργότερο μεταξύ 2 π.μ. και 3 π.μ.

Οδηγούσε βιαστικά γιατί πλησίαζε τυφώνας, όμως ένα παράξενο φως στον ουρανό έδινε έναν ακόμα λόγο για να βιαστούν. Στην αρχή έμοιαζε με αστέρι που πέφτει, αλλά γινόταν όλο και πιο φωτεινό σε κάθε μίλι. Ο Μπάρνεϊ, που ήταν μανιώδης παρατηρητής αεροπλάνων και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , ήταν σίγουρος ότι δεν είχαν λόγο να ανησυχούν. Είναι απλώς ένας δορυφόρος, διαβεβαίωσε την Μπέτυ. Μάλλον πήγε εκτός πορείας.

Το φως φαινόταν να κινείται μαζί με το αυτοκίνητο, καθώς ο Μπάρνεϊ κατηφόριζε τον καμπυλωτό ορεινό δρόμο. Το φως έκανε ζιγκ και ζακ, περνώντας από το φεγγάρι και πίσω από δέντρα και τις κορυφογραμμές βουνών, για να εμφανιστεί ξανά λίγες στιγμές αργότερα. Μερικές φορές φαινόταν να κινείται προς το μέρος τους σαν ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι. Πρέπει να είναι μια ψευδαίσθηση, σκέφτηκαν. Ίσως η κίνηση του αυτοκινήτου το έκανε να φαίνεται ότι κινείται.

Η περιέργεια τους ξεπέρασε. Το ζευγάρι έκανε στάσεις για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά. Με τα κιάλια της η Betty είδε ότι το λευκό φως ήταν πραγματικά ένα αντικείμενο που στριφογύριζε στον αέρα.

«Μπάρνι», είπε στον σύζυγό της, «αν νομίζεις ότι είναι δορυφόρος ή αστέρι, είσαι εντελώς χαζό».

Η στενή συνάντηση

hills

Περίπου 70 μίλια μετά το εστιατόριο, το αντικείμενο αιωρούνταν ακριβώς πάνω από τις κορυφές των δέντρων, περίπου 100 πόδια πάνω από αυτές. Ο Μπάρνεϊ σταμάτησε απότομα το αυτοκίνητο, κρατώντας τον κινητήρα σε λειτουργία. Έσπρωξε στην τσέπη του ένα πιστόλι που είχε κρύψει κάτω από το κάθισμα και όρμησε σε ένα σκοτεινό χωράφι, αφήνοντας την Μπέτυ στο αυτοκίνητο. Αυτό που είδε ήταν μεγάλο σαν πίδακας αλλά στρογγυλό και επίπεδο σαν τηγανίτα. «Θεέ μου, τι είναι αυτό; Αυτό δεν μπορεί να είναι αληθινό».

Πίσω από σειρές από παράθυρα, γκρίζα όντα με στολή έμοιαζαν να τον κοιτάζουν στα μάτια.  Έκανε μια συγκλονιστική σκέψη: Κοντεύουνε να μας αιχμαλωτίσουν. Φωνάζοντας υστερικά, έτρεξε πίσω στο αυτοκίνητο και κατηφόρισε τον δρόμο καθώς η Μπέτι παρακολουθούσε το σκάφος, βγάζοντας το κεφάλι της έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Χωρίς εξήγηση, δυνατά, ρυθμικά μπιπ ακούστηκαν από το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Το ζευγάρι αισθάνθηκε αμέσως υπνηλία και έχασε τις αισθήσεις του.

Ανάκτηση της μνήμης

Πίσω στο σπίτι στο Πόρτσμουθ, προσπάθησαν να βάλουν νόημα στη νύχτα. Ο Μπάρνεϊ ένιωσε ότι έπρεπε να εξετάσει το κάτω μισό του σώματός του. Και οι δύο έδειχναν να αντιλαμβάνονται μια αινιγματική παρουσία. Υπήρχε επίσης μια απώλεια χρόνου, δυο ανεξήγητα χαμένες ώρες, για τις οποίες δεν είχαν καμία μνήμη.

Τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν, η Betty, ανακάλυψε διαβάζοντας την Εθνική Επιτροπή Ερευνών για τα Εναέρια Φαινόμενα (NICAP) της μη στρατιωτικής ομάδας UFO. Ανέφερε επίσης τη θέαση στην Πολεμική Αεροπορία, ανησυχώντας για την ακτινοβολία.

Τα επόμενα χρόνια, με την Betty να υποφέρει από ενοχλητικά όνειρα και τον Barney να αναπτύσσει έλκος και άγχος, το ζευγάρι αναζήτησε ψυχική βοήθεια. Οι δυο τους συναντήθηκαν με τον Μπέντζαμιν Σάιμον, έναν ψυχίατρο και νευρολόγο που ειδικευόταν στην ύπνωση, μια κυρίαρχη τεχνική εκείνη την εποχή.

Μέσα από μήνες εβδομαδιαίων συνεδριών, ο Σάιμον βοήθησε το ζευγάρι να συνενώσει αυτό που πίστευαν ότι είχε συμβεί: Ένα σκάφος είχε προσγειωθεί κοντά στο αυτοκίνητό τους και τους έφερε ύπνο. Στη συνέχεια, γκρίζα όντα τους ανέβασαν σε μια μεγάλη ράμπα και στο διαστημόπλοιο.

Βρέθηκαν σε μια αίθουσα εξέτασης που είχε καμπυλωτούς τοίχους και ένα μεγάλο φως που κρεμόταν από την οροφή. Ζητήθηκε από τον καθένα να σκαρφαλώσει σε ένα μεταλλικό τραπέζι. Το τραπέζι ήταν τόσο κοντό, τα πόδια του Μπάρνεϊ κρέμονταν στο πλάι.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, τα όντα αφαίρεσαν τα ρούχα της Μπέττυ και του Μπάρνεϊ, μάδησαν τρίχες από τα μαλλιά τους, πήραν κομματάκια από τα νύχια τους και έξυσαν το δέρμα τους. Κάθε δείγμα τοποθετήθηκε σε ένα διαυγές υλικό. Οι βελόνες, συνδεδεμένες με μακριά σύρματα, έψαχναν τα κεφάλια, τα χέρια, τα πόδια και τις ράχες τους. Μια μεγάλη βελόνα, μήκους περίπου 4 έως 6 ιντσών (10-15 εκ.), μπήκε στην κοιλιά της Μπέτι. Αυτό το τεστ ήταν τρομερά επίπονο. Καθ’ όλη τη διάρκεια, ένα ον που ο Barney και η Betty αποκαλούσαν «ο αρχηγός» παρακολουθούσε από το πλάι. Υπό ύπνωση η Μπέττυ, σχεδίασε έναν αστρικό χάρτη που της έδειξαν στο σκάφος.

Τα όνειρα της Μπέττυ

Δέκα μέρες μετά την υποτιθέμενη συνάντηση με UFO, η Betty άρχισε να βλέπει μια σειρά από ζωντανά όνειρα. Συνέχισαν για πέντε διαδοχικές νύχτες. Ποτέ στη μνήμη της δεν είχε ανακαλέσει όνειρα με τόση λεπτομέρεια και ένταση. Σταμάτησαν όμως απότομα μετά από πέντε νύχτες και δεν επέστρεψαν ποτέ. Απασχόλησαν τις σκέψεις της κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν τα ανέφερε στον Μπάρνεϊ, εκείνος ήταν συμπονετικός, αλλά όχι πολύ ανήσυχος, και το θέμα απορρίφθηκε. Η Μπέτυ δεν τα ανέφερε ξανά στον Μπάρνι.

Τον Νοέμβριο του 1961 η Betty άρχισε να καταγράφει τις λεπτομέρειες των ονείρων της. Σε ένα όνειρο, αυτή και ο Barney αντιμετώπισαν ένα οδόφραγμα και άνδρες που περικύκλωσαν το αυτοκίνητό τους. Έχασε τις αισθήσεις της αλλά πάλεψε να τις ανακτήσει. Τότε συνειδητοποίησε ότι την ανάγκαζαν δύο μικροί άντρες να περπατήσει σε ένα δάσος τη νύχτα, και ότι έβλεπε τον Μπάρνεϊ να περπατά πίσω της, αν και όταν τον φώναξε, φαινόταν ότι ήταν σε έκσταση ή υπνοβασία . Οι άνδρες είχαν ύψος περίπου πέντε πόδια έως πέντε πόδια τέσσερις ίντσες και φορούσαν ασορτί μπλε στολές, με καπέλα παρόμοια με εκείνα που φορούσαν οι στρατιωτικοί δόκιμοι. Έμοιαζαν σχεδόν ανθρώπινοι, με μαύρα μαλλιά, σκούρα μάτια, προεξέχουσες μύτες και γαλαζωπά χείλη. Το δέρμα τους είχε ένα γκριζωπό χρώμα.

Στα όνειρα, η Betty, ο Barney και οι άντρες ανέβηκαν σε μια ράμπα σε ένα σκάφος σε σχήμα δίσκου με μεταλλική εμφάνιση. Μόλις μπήκαν μέσα, ο Barney και η Betty χώρισαν. Διαμαρτυρήθηκε και της είπε ένας άντρας που αποκαλούσε «αρχηγό» ότι αν αυτή και ο Μπάρνεϊ εξεταζόντουσαν μαζί, θα χρειαζόταν πολύ περισσότερος χρόνος για τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Αυτή και ο Μπάρνεϊ στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε χωριστά δωμάτια.

Η Μπέτυ τότε ονειρεύτηκε ότι ένας νέος άντρας, παρόμοιος με τους άλλους, μπήκε για να κάνει τις εξετάσεις της με τον αρχηγό. Η Μπέτυ αποκάλεσε αυτόν τον νέο άντρα «ο εξεταστής» και είπε ότι είχε έναν ευχάριστο, ήρεμο τρόπο. Αν και ο αρχηγός και ο εξεταστής της μίλησαν στα αγγλικά, η γνώση της γλώσσας από τον εξεταστή φαινόταν ατελής και δυσκολευόταν να τον καταλάβει.

apagogi
apagogi

Ο εξεταστής είπε στην Betty ότι θα έκανε μερικές δοκιμές για να σημειώσει τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και των επιβαινόντων του σκάφους. Την κάθισε σε μια καρέκλα και ένα έντονο φως έλαμψε πάνω της. Ο άντρας έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της Μπέτυ. Εξέτασε τα μάτια, τα αυτιά, το στόμα, τα δόντια, το λαιμό και τα χέρια της. Πήρε κομματάκια από τα νύχια της. Αφού εξέτασε τα χέρια και τα πόδια της, ο άνδρας χρησιμοποίησε ένα θαμπό μαχαίρι, παρόμοιο με ένα ανοιχτήρι επιστολών, για να ξύσει λίγο από το δέρμα της σε κάτι που έμοιαζε με σελοφάν . Έπειτα, δοκίμασε το νευρικό της σύστημα και της έβαλε τη βελόνα στον αφαλό, κάτι που προκάλεσε στην Μπέτυ οδυνηρό πόνο, οπότε ο αρχηγός κούνησε το χέρι του μπροστά στα μάτια της και ο πόνος εξαφανίστηκε.

Ο εξεταστής βγήκε από το δωμάτιο και η Μπέτυ άρχισε να συνομιλεί με τον «αρχηγό». Πήρε ένα βιβλίο με σειρές από περίεργα σύμβολα που ο «αρχηγός» είπε ότι μπορούσε να πάρει μαζί της στο σπίτι. Ρώτησε επίσης από πού ήρθε και εκείνος κατέβασε έναν εκπαιδευτικό χάρτη διάστικτο με αστέρια.

Οι άνδρες άρχισαν να συνοδεύουν τους Hills από το πλοίο όταν ξέσπασε μια διαφωνία. Στη συνέχεια, ο αρχηγός ενημέρωσε την Betty ότι δεν μπορούσε να κρατήσει το βιβλίο, δηλώνοντας ότι οι άλλοι άνδρες είχαν αποφασίσει πως δεν ήθελαν να θυμάται καν τη συνάντηση. Η Μπέτυ επέμενε πως κι αν έκαναν στη μνήμη της, μια μέρα θα ανακαλούσε τα γεγονότα.

Αυτή και ο Barney μεταφέρθηκαν στο αυτοκίνητό τους, όπου ο αρχηγός τους πρότεινε να περιμένουν για να παρακολουθήσουν την αναχώρηση του σκάφους. Το έκαναν και μετά συνέχισαν την οδήγησή τους.

Ο Barney περιέγραψε τα όντα ως γενικά παρόμοια με την υπνωτική (όχι ονειρική) ανάμνηση της Betty. Τα όντα τον κοιτούσαν συχνά στα μάτια, είπε ο Μπάρνεϊ, με ένα τρομακτικό, μαγευτικό αποτέλεσμα. Υπό ύπνωση, ο Barney είπε πράγματα όπως, “Ω, αυτά τα μάτια. Είναι εκεί στον εγκέφαλό μου” (από την πρώτη του συνεδρία ύπνωσης) και “Μου είπαν να κλείσω τα μάτια μου επειδή είδα δύο μάτια να πλησιάζουν τα δικά μου, και εγώ ένιωσα σαν τα μάτια να είχαν χωθεί στα μάτια μου» (από τη δεύτερη συνεδρία ύπνωσης) και «Το μόνο που βλέπω είναι αυτά τα μάτια…. Δεν φοβάμαι καν ότι δεν είναι συνδεδεμένα με ένα σώμα. Απλώς είναι εκεί. είναι ακριβώς κοντά μου, πιέζοντας τα μάτια μου».

Ο Barney είπε ότι αυτός και η Betty οδηγήθηκαν στο σκάφος σε σχήμα δίσκου, όπου τους χώρισαν. Τρεις από τους άντρες τον συνόδευσαν σε ένα δωμάτιο και του είπαν να ξαπλώσει σε ένα μικρό ορθογώνιο τραπέζι εξετάσεων. Η αφήγηση του Barney για την εξέταση ήταν κατακερματισμένη. Συνέχισε να κρατά τα μάτια του κλειστά στο μεγαλύτερο μέρος της εξέτασης. Μια συσκευή σαν κύπελλο τοποθετήθηκε πάνω από τα γεννητικά του όργανα. Δεν βίωσε οργασμό , αν και ο Barney νόμιζε ότι είχε ληφθεί δείγμα σπέρματος Οι άντρες έξυσαν το δέρμα του και κοίταξαν στα αυτιά και στο στόμα του. Ένας σωλήνας ή ένας κύλινδρος εισήχθη στον πρωκτό και αφαιρέθηκε γρήγορα. Κάποιος ένιωσε τη σπονδυλική του στήλη και έμοιαζε να μετράει τους σπονδύλους .

Ενώ η Betty ανέφερε μια συνομιλία με τον «αρχηγό» στα αγγλικά, ο Barney είπε ότι τους άκουσε να μιλούν σε μια γλώσσα που δεν καταλάβαινε. Η Μπέτυ ανέφερε και αυτή τη λεπτομέρεια. Τις λίγες φορές που επικοινώνησαν μαζί του, ο Barney είπε ότι φαινόταν να ήταν “μεταφορά σκέψης”. Εκείνη την εποχή, δεν ήταν εξοικειωμένος με τη λέξη « τηλεπάθεια ».  Τόσο η Betty όσο και ο Barney δήλωσαν ότι δεν είχαν παρατηρήσει το στόμα των όντων να κινείται όταν επικοινωνούσαν στα αγγλικά μαζί τους.

Θυμήθηκε ότι τον συνόδευσαν από το σκάφος και τον πήγαν στο αυτοκίνητό του. Ζαλισμένος παρακολούθησε το σκάφος να φεύγει. Ο Μπάρνεϊ θυμήθηκε ένα φως που εμφανίστηκε στο δρόμο και είπε: «Ωχ, όχι ξανά». Θυμήθηκε την εικασία της Betty ότι το φως μπορεί να ήταν το φεγγάρι, αν και το φεγγάρι είχε δύσει αρκετές ώρες νωρίτερα.

Οι συνεδρίες της Betty

Υπό ύπνωση, ο λογαριασμός της Betty ήταν παρόμοιος με τα πέντε όνειρά της για την απαγωγή των UFO, με κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές, που αφορούσαν κυρίως τη σύλληψη και την απελευθέρωσή της. Επίσης, η τεχνολογία στο σκάφος ήταν διαφορετική, οι κοντοί άνδρες διέφεραν σημαντικά στη φυσική τους εμφάνιση και η διαδοχική σειρά της απαγωγής διέφερε. Οι αναμνήσεις του Barney και της Betty στην υπνωτική παλινδρόμηση ήταν συνεπείς μεταξύ τους.

Η Betty παρουσίασε σημαντική συναισθηματική δυσφορία όταν αφηγήθηκε τη σύλληψη και την εξέτασή της. Ο Σάιμον τελείωσε μια συνεδρία νωρίτερα επειδή τα δάκρυα κυλούσαν στα μάγουλά του.

Ο Σάιμον έδωσε στην Μπέτι τη μετα-υπνωτική πρόταση ότι θα μπορούσε να σκιαγραφήσει ένα αντίγραφο του «αστρικού χάρτη» που αργότερα περιέγραψε ως τρισδιάστατη προβολή παρόμοια με ένα ολόγραμμα . Αν και ο χάρτης που είδε είχε πολλά αστέρια, ζωγράφισε μόνο αυτά που ξεχώριζαν στη μνήμη της. Ο χάρτης της αποτελούνταν από δώδεκα εξέχοντα αστέρια που συνδέονται με γραμμές και τρία μικρότερα που σχημάτιζαν ένα χαρακτηριστικό τρίγωνο. Είπε ότι της είπαν ότι τα αστέρια που συνδέονται με συμπαγείς γραμμές σχημάτιζαν «εμπορικούς δρόμους», ενώ οι διακεκομμένες γραμμές ήταν σε αστέρια που ταξίδεψαν λιγότερο.

Το 1965, μια εφημερίδα της Βοστώνης ανακάλυψε την ιστορία των Hills. Μετά από αυτό, όλα άλλαξαν. Η ιστορία του ήσυχου ζευγαριού έγινε το θέμα ενός βιβλίου  μπεστ σέλερ και μιας ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ερλ Τζόουνς . Οι αξιόλογοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν γίνει διασημότητες.

hills

Οι Hills δεν ήταν οι πρώτοι που εντόπισαν ένα UFO ή που ανέφεραν μια απαγωγή. Αλλά η ιστορία τους αιχμαλώτισε τη φαντασία ενός έθνους και είχε τόσο μεγάλη δημοσιότητα, που βοήθησε στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο μιλάμε για συναντήσεις και απαγωγές με εξωγήινους μέχρι σήμερα.

Πριν από την ιστορία των Hill, οι συναντήσεις με εξωγήινους ήταν φιλικές, σύμφωνα με τον Christoper Bader, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Chapman της Καλιφόρνια. Μόλις όμως, η ιστορία των Hills έγινε περισσότερο γνωστή, οι υποθέσεις απαγωγών απέκτησαν κοινά χαρακτηριστικά, όπως ιατρικές εξετάσεις και απώλεια χρόνου. Οι εξωγήινοι με μεγάλα κεφάλια και μεγάλα μάτια—που ονομάζονται «γκρίζοι» στους κύκλους των UFO—έγιναν κλασικά βασικά στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και της ποπ κουλτούρας, στις στενές επαφές τρίτου τύπου και σε εκπομπές όπως τα X-Files .

Η ιστορία των Hills —και αυτές που ακολούθησαν— βοήθησαν να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα κατανόηση της ανθρώπινης εμπειρίας. Ο Richard J. McNally, ψυχολόγος του Χάρβαρντ, το θέτει ως εξής: «Το φαινόμενο της απαγωγής από εξωγήινους, κατά τη γνώμη μου, δείχνει πώς ειλικρινή, μη ψυχωτικά άτομα μπορούν να αναπτύξουν πεποιθήσεις και ψευδείς αναμνήσεις για απίστευτες εμπειρίες που δεν συνέβησαν ποτέ. .»

Οι ειδικοί όλων των κατηγοριών προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί έξυπνοι και κατά τα άλλα ψυχικά σταθεροί άνθρωποι, βρέθηκαν να υποστηρίζουν ότι έζησαν εμπειρίες. Πολλοί ψυχολόγοι λένε ότι η υπνική παράλυση και οι παραισθήσεις έπαιξαν ρόλο. Οι βασικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ύπνωσης – ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι απαχθέντες ξεκλειδώνουν τις ιστορίες τους – θα μπορούσαν επίσης να ήταν ένας παράγοντας.

Όσοι αναφέρουν απαγωγή μπορεί επίσης να δουν τον κόσμο λίγο διαφορετικά. Σύμφωνα με έρευνα , ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες ψευδούς ανάκλησης είναι η ζωηρή φαντασία. Αυτή η ομάδα έχει υψηλή βαθμολογία στον «μαγικό ιδεασμό» και είναι πιο πιθανό να πιστεύει σε φαντάσματα και αναγνώσεις ταρώ, σύμφωνα με τον McNally.

Μερικοί πιστεύουν ότι η ιστορία των Hill ήταν απλώς ένας μύθος υπό κατασκευή , με τις υπερφυσικές συναντήσεις, τους ευάλωτους πρωταγωνιστές και τα ταξίδια στον άλλον κόσμο που είναι συχνά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του θρύλου. Πολλοί επισημαίνουν το άγχος του να είναι ένα διαφυλετικό ζευγάρι που ζει σε μια κατά κύριο λόγο λευκή πολιτεία σε μια ταραγμένη εποχή. (Το έτος της ύπνωσης τους, το 1964, σημαδεύτηκε από εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου και αναταραχές για τα πολιτικά δικαιώματα, με πολυάριθμες αστικές ταραχές που ξέσπασαν εκείνο το καλοκαίρι.) «Είχαμε ένα διαφυλετικό ζευγάρι σε μια εποχή όπου προφανώς δεν ήταν εύκολο», λέει ο Bader. «Κοιτάξτε τι ήταν αυτοί οι εξωγήινοι: ένα μείγμα μαύρου και λευκού. Το βρίσκω πολύ σημαντικό».

Οι ιστορίες των απαχθέντων προκύπτουν από αφηγήσεις – δηλαδή την πιο ευάλωτη μορφή αποδεικτικών στοιχείων. Οι αναμνήσεις μπορεί να παραμορφωθούν από το άγχος ή την απόσπαση της προσοχής ή ακόμα και να παρασκευαστούν. Όταν υπάρχει μια ψευδής μνήμη, λένε οι ψυχολόγοι, ο εγκέφαλος εργάζεται για να συμπληρώσει τις λεπτομέρειες. Ο ψυχολόγος Michael Shermer επισημαίνει την «πατερικότητα», την τάση να βλέπουμε μοτίβα ακόμα και όταν δεν υπάρχουν, βοηθώντας μας να βλέπουμε πρόσωπα στα σύννεφα ή να υποθέσουμε ότι ένα γεγονός προκάλεσε ένα άλλο.

hilles
hillσ

Η εμπειρία του παρελθόντος διαμορφώνει επίσης την ανθρώπινη αντίληψη. Ο Μπάρνεϊ, κτηνίατρος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σκέφτηκε ότι το κεφάλι «γκρίζο» έμοιαζε με τον Χίτλερ και φαινόταν απειλητικό. Η Μπέτυ, εν τω μεταξύ, που είχε ενθουσιαστεί βλέποντας τους εξωγήινους, κορόιδευε τον συμπαθητικό γκρι που της έκανε την ιατρική εξέταση. Αυτός ο εξωγήινος συμφώνησε να της δώσει ένα βιβλίο για να το φέρει μαζί της στη γη, είπε, αλλά τα άλλα μέλη του πληρώματος αργότερα ακύρωαν αυτή την απόφαση.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ιστορίες απαγωγής και συναντήσεων από εξωγήινους βοήθησαν τους ψυχολόγους να κατανοήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τα ελαττώματα του – και τις αδυναμίες που ενυπάρχουν στη μνήμη και τις μαρτυρίες από πρώτο χέρι, σύμφωνα με τον Christopher French, έναν ψυχολόγο που ειδικεύεται στην ανθρώπινη εμπειρία που σχετίζεται με το παραφυσικό. «Αυτό που βλέπουμε και ακούμε, ειδικά κάτω από λιγότερο από ιδανικές συνθήκες παρατήρησης, μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις προηγούμενες πεποιθήσεις και προσδοκίες μας», έγραψε ο French στον The Guardian .

Ο επιστημονικός σύμβουλος της NICAP εξέτασε το ζευγάρι και βρήκε την ιστορία του αξιόπιστη. Το Project Blue Book της Πολεμικής Αεροπορίας απέρριψε τελικά την ιστορία, καθώς ο προσδιορισμός του ανεξήγητου σκάφους θα μπορούσε να εξηγηθεί από «φυσικές αιτίες» – υπονοώντας ότι το ζευγάρι δεν είχε δει διαστημόπλοιο αλλά μόνο τον πλανήτη Δία.

Από την πλευρά του, ο ψυχίατρος Simon δεν ένιωσε ποτέ ότι οι Hills είχαν φτιάξει την ιστορία τους. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Betty είχε ονειρευτεί την απαγωγή και ο Barney είχε απορροφήσει την ιστορία της, ειδικά επειδή πολλές από τις πιο ζωντανές λεπτομέρειες ταίριαζαν με τις περιγραφές των ονείρων που είχε σημειώσει η Betty μετά το συμβάν. «Πιστεύω σιωπηρά στην ειλικρίνεια αυτών των ανθρώπων», είπε σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα της δεκαετίας του ’70.

Φυσικά, μια άλλη εξήγηση είναι πάντα πιθανή: Η απαγωγή στην πραγματικότητα συνέβη. Οι Hills έμειναν στην ιστορία , παρά τις επικρίσεις. Όπως πολλοί απαχθέντες, το ζευγάρι δεν ένιωσε ποτέ ψεύτικη μνήμη ή υπνική παράλυση, που να εξηγεί αυτό που βίωσε. Η Betty έγινε γνωστή φωνή στην έρευνα για τα UFO και ισχυρίστηκε ότι την επισκέφτηκαν πολλές φορές τις επόμενες δεκαετίες.

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή