Περίεργα σήματα από 234 άστρα

Διαβάζονται

Δύο αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει μηνύματα όχι από έναν … αλλά από 234 εξωγήινους πολιτισμούς.

Η είδηση έχει προκαλέσει προφανώς έντονη συζήτηση, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των αστρονόμων θεωρεί ότι ο ισχυρισμός είναι πολύ βιαστικός και κατά πάσα πιθανότητα λανθασμένος.

Το 2012, Ermanno Borra από το πανεπιστήμιο Λαβάλ, στο Κεμπέκ, πρότεινε ότι ένας εξωγήινος πολιτισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα λέιζερ ως μέσο διαστρικής επικοινωνίας. Αν οι εξωγήινοι αναβόσβηναν ένα λέιζερ με κατεύθυνση προς τη Γη, τότε θα βλέπαμε περιοδικές εκλάμψεις φωτός κρυμμένες στο φάσμα του μητρικού τους άστρου. Βέβαια τα σήματα αυτά θα ήταν εξαιρετικά εξασθενημένα και γρήγορα, αλλά μια μαθηματική ανάλυση θα μπορούσε να τα αποκαλύψει.[SEARCHING FOR EXTRATERRESTRIAL]

Έτσι, ο Borra ανέθεσε στον μεταπτυχιακό του φοιτητή Eric Trottier να αναζητήσει τέτοια σήματα στα 2,5 εκατομμύρια άστρα που καταγράφηκαν από το πρόγραμμα Sloan Digital Sky Survey. Η συντριπτική πλειοψηφία των άστρων αυτών ανήκει στην ίδια φασματική κατηγορία με τον ήλιο μας.

Τα 234 από αυτά βρέθηκαν να περιέχουν παλμούς ακτινοβολίας με την ίδια περιοδικότητα (περίπου κάθε 1,65 picoseconds = 1,65·10-12 seconds). [Discovery of peculiar …]. Oi Borra και Trottier έχουν αποκλείσει άλλες πιθανές εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό, όπως διάφορες περιοδικές μεταβολές στα ίδια τα άστρα, και ισχυρίζονται πως μάλλον πρόκειται για σήματα εξωγήινων πολιτισμών.
Όμως, οι περισσότεροι αστρονόμοι θεωρούν ότι οι ισχυρισμοί του Borra είναι πάρα πολύ πρόωροι και η έρευνά τους δεν εξαντλεί όλες τις δυνατές περιπτώσεις. Είναι πολύ πιθανό τα φασματικά μοτίβα που εντόπισαν οι Borra και Trottier να οφείλονται σε σφάλματα στην βαθμονόμηση ή στην ανάλυση των δεδομένων.
πηγή: https://physicsgg.me

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή