Οι εξωγήινοι μας μοιάζουν

Διαβάζονται

Περίεργες μορφές, εντομοειδείς τύποι, πλάσματα με περίεργες ικανότητες και τρομακτική όψη; Όχι, λέει ο διακεκριμένος Βρετανός καθηγητής εξελικτικής βιολογίας και παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Σάιμον Κόνγουεϊ Μόρις. Οι εξωγήινοι, απλά θα μας μοιάζουν. Η βιολογική εξέλιξη των όντων ακολουθεί παρόμοια και συγκλίνοντα μονοπάτια οπουδήποτε στο σύμπαν. Και αυτό γιατί έχουν διαμορφωθεί μέσα από τους όρους της βασικής οικονομίας.
Κατά την άποψη δηλαδή του καθηγητή η φύση είναι ενιαία και ακολουθεί κανόνες, οι οποίοι λογικά ισχύουν παντού. Άρα και σε άλλους πλανήτες οι διαδικασίες εμφάνισης και εξέλιξης της ζωής θα είναι παρόμοιες και θα υπάγονται στους ίδιους λογικούς κανόνες οικονομίας της φύσης.
Ο Βρετανός καθηγητής παραθέτει μια σειρά από επιστημονικά επιχειρήματα στο νέο βιβλίο του «Οι ρούνοι της εξέλιξης» (“The runes of evolution”), για να υποστηρίξει ότι η εξωγήινη ζωή αναπόφευκτα, όχι μόνο θα έχει την τάση να γίνει νοήμων όπως και στον δικό μας πλανήτη, αλλά επιπλέον θα διαθέτει παρόμοια σωματικά χαρακτηριστικά.
Λόγω της καθολικής στο σύμπαν τάσης για συγκλίνουσα εξέλιξη, οπουδήποτε ξεπηδά ζωή στο σύμπαν, αυτή θα τείνει να μοιάζει με τη γήινη. Άρα αν κάποτε συναντηθούμε με εξωγήινους, μπορεί να μοιάζουμε σαν δύο σταγόνες νερό. Η άποψη αυτή βέβαια δεν αποκλείει τη διαφορετική προσαρμογή, σε διαφορετικά περιβάλλοντα, γι’αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ο καθηγητής μιλά για ένα σύμπαν ανθρωποκεντρικό.
Στους πλανήτες των εξωγήινων, σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα, θα ανθίζουν λουλούδια και θα κολυμπάνε καρχαρίες (ή κάτι ανάλογο) στις θάλασσες. Γενικότερα, πολλά είδη θα μοιάζουν με τα γήινα. Ο Κόνγουεϊ Μόρις έχει υποστηρίξει ξανά στο παρελθόν αυτή την μάλλον αιρετική άποψη (που δεν γίνεται ευρέως αποδεκτή από άλλους επιστήμονες) και αυτή τη φορά επανέρχεται στο ζήτημα. Η άποψη του καθηγητή, ωστόσο, έχει ένα σοβαρό υπόβαθρο. Η φύση φαίνεται να ακολουθεί μια λογική, το ίδιο και η εξέλιξη. Τα ηλιακά συστήματα μοιάζουν μεταξύ τους, οι γαλαξίες επίσης. Γιατί η εμφάνιση και η εξέλιξη της ζωής να μην είναι παρόμοια παντού;
Στο ερώτημα κατά πόσο πιστεύει ότι όντως υπάρχουν εξωγήινοι, δήλωσε: «Πράγματι πιστεύω ότι κάποια μέρα θα ανακαλύψουμε άλλες μορφές ζωής αν όχι στο ηλιακό μας σύστημα, τότε σε άλλα – υπάρχουν δισεκατομμύρια ηλιακά συστήματα στο σύμπαν…Σε οποιονδήποτε εξωπλανήτη στην φιλόξενη (κατοικήσιμη) ζώνη του ηλιακού συστήματός του, κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί προ καιρού όντα με νοημοσύνη όπως στη Γη».
Οπουδήποτε ξεπηδά ζωή σε πρωταρχική μορφή, είναι θέμα χρόνου -εφόσον αντέξει στις ποικίλες προκλήσεις του περιβάλλοντός της- να αναπτύξει νοημοσύνη. Όπως υποστηρίζει ο Κόνγουεϊ Μόρις, η εξέλιξη δεν είναι καθόλου μια τυχαία διαδικασία, αλλά αναπότρεπτα έχει μια κατευθυντικότητα, οδηγώντας στην ανάπτυξη νοημοσύνης και συνείδησης.
Στο σημείο αυτό διαφωνεί με άλλους επιστήμονες, που πιστεύουν ότι τα πάντα είναι τυχαία, άρα η νοημοσύνη είναι τόσο σπάνια, που ίσως ανθεί μόνο στη γη.
Σε ένα σύμπαν με δισεκατομμύρια γαλαξίες, οι οποίοι διαθέτουν δισεκατομμύρια άστρων και αυτά με τη σειρά τους αποτελούν ηλιακά συστήματα με πλανήτες, σε ένα σύμπαν τρισεκατομμυρίων πλανητών χρειάζεται μεγάλη στενότητα σκέψης για να αποκλείσει κανείς το οτιδήποτε. Η δε άποψη ότι όλα έγιναν τυχαία είναι ακόμα πιο δογματική από την άποψη της κατευθυντικότητας, άλλωστε αποδείξεις δεν υπάρχουν για καμία.

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή