Μετεωρίτες κουβαλούν υλικά δημιουργίας της ζωής

Διαβάζονται

Μετεωρίτες κουβαλούν υλικά δημιουργίας της ζωής…..Εδώ και δεκαετίες υπήρχαν επιστήμονες που υποστήριζαν ότι είτε η ίδια η ζωή ήρθε στη γη από το διάστημα, είτε τα δομικά στοιχεία της έφτασαν έως εδώ μέσω μετεωριτών , δίνοντας την ευκαιρία στον πλανήτη μας να αναπτύξει ζωή μόλις οι συνθήκες το επέτρεπαν. (ατμόσφαιρα, θερμοκρασία, νερό σε υγρή μορφή).
Πρόσφατα οι ερευνητές ανίχνευσαν νουκλεοτίδια, τα μόρια από τα οποία συναρμολογείται η διπλή έλικα του DNA, σε 11 διαφορετικούς μετεωρίτες (από 12 που εξετάστηκαν).
Παρόμοιες έρευνες στο παρελθόν έβρισκαν αντίσταση στην επιστημονική κοινότητα, που παγίως ισχυριζόταν ότι οι μετεωρίτες  «μολύνθηκαν» ερχόμενοι στη γη και συνεπώς κανένα εύρημα δεν αποτελεί ικανή απόδειξη ότι η ζωή προήλθε από το διάστημα.

Η μελέτη όμως , που δημοσιεύτηκε πέρυσι στo «Proceedings of the National Academy of Sciences», ουσιαστικά απέκλεισε την πιθανότητα γήινης «μόλυνσης», αφού εκτός από τα νουκλεοτίδια που υπάρχουν και στη Γη, ανιχνεύθηκαν και μόρια με συναφή δομή που δεν υπάρχουν στη γη, ή έστω δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ σε αυτήν.

Σε δύο από τους μετεωρίτες, που έχουν ονομαστεί Murchison και Lonewolf Nunataks 94102, εντοπίστηκαν άγνωστα νουκλεοτίδια που περιείχαν αδενίνη και γουανίνη, δύο από τα τέσσερα χημικά «γράμματα» στον κώδικα του DNA (τα δύο άλλα είναι η θυμίνη και η κυτοσίνη).
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, «οι μετεωρίτες ενδέχεται να χρησίμευσαν ως το μοριακό κιτ που προσέφερε τα απαραίτητα συστατικά για την προέλευση της ζωής στη Γη, πιθανώς και αλλού».

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή