ΗΔΟΝΗ

Διαβάζονται

Η ηδονή είναι ένα τραγούδι ελευθερίας,

Αλλά δεν είναι ελευθερία.

Είναι το άνθισμα των πόθων σας, αλλά δεν είναι ο καρπός τους.
Είναι ένα βάθος που καλεί το ύψος – Αλλά δεν είναι ούτε το βαθύ ούτε το υψηλό. Είναι το φυλακισμένο πουλί που ανοίγει τα φτερά του, αλλά δεν είναι το απέραντο διάστημα.

Ναι, αληθινά, η ηδονή είναι ένα τραγούδι ελευθερίας. Και θα  μου έκανε χαρά να το τραγουδάτε με όλη την καρδιά σας  αλλά δεν θα ήθελα να χάσετε τις καρδιές σας στο τραγούδι της.

Μερικοί από του νέους σας αναζητούν την ηδονή σαν αυτή να ήταν το παν και τους κρίνουν και τους κατηγορούν. Εγώ δεν θα τους έκρινα , ούτε θα τους κατηγορούσα. Θα τους άφηνα να αναζητούν.Γιατί θα βρουν την ηδονή, αλλά όχι μόνη της. Η ηδονή έχει εφτά αδελφές, που και η τελευταία από αυτές είναι πιο όμορφη από την ηδονή. Δεν έχετε ακούσει για τον άνθρωπο που έσκαβε στο χώμα για να βρει ρίζες και βρήκε θησαυρό;

Και μερικοί από τους μεγαλύτερούς σας αναθυμούνται τις ηδονές με λύπη σαν να ήταν αδικήματα που διέπραξαν στη μέθη. Αλλά το μετάνιωμα είναι το συννέφιασμα της ψυχής και όχι η τιμωρία της. Αυτοί θα έπρεπε να θυμούνται τις ηδονές τους με ευγνωμοσύνη, όπως θα θυμούνταν τη σοδειά του καλοκαιριού. Κι ωστόσο, αν τους κάνει παρηγοριά να μετανιώνουν, αφήστε τους να παρηγορούνται.

Και υπάρχουν ανάμεσά σας εκείνοι που δεν είναι ούτε νέοι για να αναζητούν ούτε γέροι για να θυμούνται και από τον φόβο της αναζήτησης και της θύμησης αποφεύγουν όλες τις ηδονές, για να μην παραμελήσουν το πνεύμα ή να μη το προσβάλουν. Αλλά σε αυτά ακριβώς βρίσκεται η ηδονή τους. Κι έτσι κι αυτοί βρίσκουν έναν θησαυρό ενώ σκάβουν ψάχνοντας για ρίζες με τρεμάμενα χέρια.   

Αλλά πέστε μου, ποιος είναι εκείνος που μπορεί να προσβάλει το πνεύμα; Μπορεί το αηδόνι να προσβάλει την ησυχία της νύχτας, ή η πυγολαμπίδα τα αστέρια; Και μπορεί η φωτιά σας ή  ο καπνός σας να ταράξει τον άνεμο; Νομίζετε ότι το πνεύμα είναι μια ήρεμη λιμνούλα που μπορείτε να ταράζετε με ένα ραβδί; 
Πολλές φορές, όταν αρνείστε στον εαυτό σας την ευχαρίστηση, το μόνο που κάνετε είναι να αποθηκεύετε τον πόθο στο εσωτερικό της ύπαρξής σας.

Ποιος ξέρει αν, αυτό που παραλείπετε σήμερα, δεν περιμένει για αύριο; Ακόμα και το σώμα σας γνωρίζει την κληρονομιά του και τη δικαιωματική του ανάγκη και δεν ξεγελιέται. Και το σώμα σας είναι η άρπα της ψυχής σας. Και εξαρτιέται από σας αν η άρπα αυτή θα βγάλει γλυκιά μουσική  ή μπερδεμένους ήχους.

Και τώρα αναρωτιέστε μέσα στην καρδιά σας, «Πώς θα διακρίνουμε αυτό που είναι καλό στην ηδονή από εκείνο που είναι κακό;» Πηγαίνετε στα χωράφια και στους κήπους σας, κι εκεί θα μάθετε ότι η ηδονή της μέλισσας είναι να μαζεύει μέλι από το λουλούδι. Αλλά είναι και ηδονή του λουλουδιού να χαρίζει το μέλι του στη μέλισσα.

Γιατί το λουλούδι είναι για τη μέλισσα μια πηγή ζωής και για το λουλούδι η μέλισσα είναι ο αγγελιοφόρος της αγάπης. Αλλά και για τους δυο, μέλισσα και λουλούδι, το δόσιμο και η απολαβή της ηδονής είναι μια ανάγκη και μια έκσταση.

Λαέ της Ορφαλεζίας, να είστε στις ηδονές σας σαν τα λουλούδια και τις μέλισσες.
Χαλίλ Γκιμπράν “Ο Προφήτης”

Το “Ρέμα” παρουσιάζει ένα εμπνευσμένο-υπέροχο απόσπασμα από τον Προφήτη του Χαλίλ Γκιμπράν. Ισορροπία και απενεχοποίηση της ηδονής, ευσπλαχνία για τον άνθρωπο – ακόμα και για τα λάθη του. Η ηδονή είναι δώρο του “Πνεύματος” και όχι τιμωρία. – Ο “Προφήτης” αναφέρεται σε ένα φανταστικό πρόσωπο τον Αλμουσταφά, που ζει σε έναν επίσης φανταστικό τόπο.

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή