Επαναλαμβανόμενα ραδιοσήματα από μακρινό γαλαξία, όπως στην ταινία Επαφή

Διαβάζονται

Επαναλαμβανόμενα ραδιοσήματα από μακρινό γαλαξία, όπως στην ταινία “Επαφή”

Επαναλαμβανόμενα ισχυρά ραδιοσήματα από έναν πολύ μακρινό γαλαξία νάνο κατέγραψε το πρόγραμμα Breakthrough Listen.

Το πρόβλημα των ραδιοσημάτων που λαμβάνονταν μέχρι τώρα από το διάστημα ήταν ότι δεν επαναλαμβάνονταν, ώστε να υποτεθεί, ή και να τεκμηριωθεί η τεχνητή προέλευσή τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως επαναλαμβάνονται και φαίνεται να γίνονται πιο ισχυρά.
Το πρόγραμμα Breakthrough είναι μια πρωτοβουλία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Γιούρι Μίλνερ με την υποστήριξη διάσημων επιστημόνων, όπως ο  Στίβεν Χόκινγκ.
 
Έχουν ληφθεί 15 ραδιοσήματα που ανήκουν στην κατηγορία των «γρήγορων ράδιο-εκρήξεων» (Fast Radio Bursts-FRBs) και προέρχονται από μια άγνωστη πηγή στον μακρινό γαλαξία.Είναι η πρώτη φορά που η ίδια πηγή στέλνει επαναλαμβανόμενα τέτοια σήματα στο διάστημα.
Η πηγή των σημάτων έχει ονομαστεί FRB 121102 και ανακαλύφθηκε το 2012. Τα ραδιοσήματα του 2017 όμως είναι σε υψηλότερη συχνότητα από ό,τι στο παρελθόν και ισχυρότερα!
 Φυσικά το γεγονός έχει εξάψει τη φαντασία επιστημόνων, απλών ανθρώπων και κυνηγών εξωγήινης ζωής.
Σήματα που να τηρούν τις προϋποθέσεις, ώστε έστω και με επιφύλαξη να μπορούν να χαρακτηριστούν τεχνητά δεν λαμβάνονται κάθε μέρα. Το συμβάν θυμίζει την ταινία «Επαφή» (Contact), αλλά και άλλες παρόμοιες. Φυσικά οι έρευνες θα συνεχιστούν, άλλωστε το πρόγραμμα είναι δεκαετές και ερευνά πολλά άστρα.
 Η απόσταση του γαλαξία αυτού είναι τρομακτική. Τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός σημαίνουν ότι ακόμα και αν αυτά τα σήματα στάλθηκαν κάποτε από έναν προηγμένο πολιτισμό, αυτός μπορεί να μην υπάρχει πια. Ο ίδιος ο πλανήτης τους μπορεί να μην υπάρχει πια. Στην ουσία λαμβάνουμε σήματα από το παρελθόν. Ίσως και ένα «γεια» που στάλθηκε κάποτε σε οποιονδήποτε μπορούσε να το λάβει.

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή