rompas gcocvi o5dfh0 Συναισθηματική σύζευξηΣυναισθηματική σύζευξη.

Όταν δύο άνθρωποι πρωτοσυναντιούνται, οι καρδιές τους καίνε από τη φλόγα του πάθους. Ύστερα από λίγο καιρό, η φωτιά χαμηλώνει και μένει έτσι. Συνεχίζουν να αγαπούν ο ένας τον άλλο, αλλά με διαφορετικό τρόπο – ζεστά και σταθερά.
Σύμφωνα με την «τριγωνική θεωρία της αγάπης» η αγάπη συντίθεται από τα διακριτά συστατικά της εγγύτητας, του πάθους και της δέσμευσης. Εγγύτητα είναι η ζεστασιά που νιώθουμε για έναν άλλο άνθρωπο, η οποία πηγάζει από αισθήματα οικειότητας και συνδεσιμότητας. Σχετίζεται με την επιθυμία να δίνουμε και να παίρνουμε συναισθηματική υποστήριξη, καθώς και να μοιραζόμαστε τις πιο μύχιες σκέψεις και εμπειρίες μας με τον άλλο.
Το πάθος, το δεύτερο συστατικό, αναφέρεται στα έντονα ρομαντικά αισθήματα και στη σεξουαλική επιθυμία που νιώθουμε για τον άλλο. Η Elaine Hatfield, διαπρεπής ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, έχει αφιερώσει δεκαετίες ολόκληρες στη μελέτη της περιπαθούς αγάπης και των τρόπων έκφρασής της. Η ίδια προσδιορίζει την περιπαθή αγάπη ως ένα «φλογερό, έντονο συναίσθημα» που χαρακτηρίζεται από σφοδρή λαχτάρα για ένωση με τον άλλο. Η Hatfield πιστεύει ότι η κατάσταση του «ερωτοχτυπημένου» απαντά σε όλους τους πολιτισμούς.
Η δέσμευση, το τρίτο συστατικό της αγάπης, προϋποθέτει λήψη αποφάσεων. Μια βραχυχρόνια απόφαση αφορά το εάν αγαπάμε ή όχι τον σύντροφό μας, ενώ η μακροχρόνια απόφαση αφορά την πρόθεσή μας να διατηρήσουμε τη σχέση μας όχι μόνο στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Πολλές γυναίκες ανέφεραν ότι η δέσμευση είναι για τις ίδιες απαραίτητο συστατικό της αγάπης.
Ο Sternberg έχει αναγνωρίσει επτά «είδη αγάπης», βάσει των διαφορετικών συνδυασμών εγγύτητας; πάθους και δέσμευσης σε μια σχέση. Λόγου χάριν, στην «κενή αγάπη» υπάρχει δέσμευση, αλλά όχι εγγύτητα και πάθος. Αφορά τα ζευγάρια που βλέπουμε στα εστιατόρια να τρώνε σιωπηλά-αγαπούν ο ένας τον άλλο κυρίως από μια αίσθηση καθήκοντος ή λόγω έλλειψης εναλλακτικών επιλογών. Η «άφρων αγάπη» χαρακτηρίζεται από πάθος και δέσμευση, αλλά όχι από εγγύτητα. Εδώ υπάρχει η ανεμοζάλη της ερωτοτροπίας και η φωτιά που καίει δυνατά στην αρχή, και κατόπιν αρχίζει να αργοσβήνει, καθώς ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι καταλήγουν στη θλιβερή διαπίστωση ότι – πέρα ίσως από το σεξ – δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους. Η «αγάπη συμπάθειας» έχει εγγύτητα, αλλά όχι πάθος και δέσμευση, και, όπως υπονοεί το όνο¬μα, χαρακτηρίζει μια στενή φιλία. Το αντίθετο της, ο έρωτας που χαρακτηρίζεται από πάθος και εγγύτητα, αλλά όχι από δέσμευση, είναι αυτό που ο Sternberg θεωρεί «ρομαντική αγάπη». Η «άφρων αγάπη» έχει πάθος, αλλά όχι εγγύτητα και δέσμευση. Η «συντροφική αγάπη» περιλαμβάνει εγγύτητα και δέσμευση, αλλά υστερεί σε πάθος- είναι ο συνήθης τύπος στις μακροχρόνιες σχέσεις, στις οποίες η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να ξεθωριάσει με τον χρόνο και την οικειότητα.
Φυσικά, το έβδομο και τελευταίο είδος αγάπης που περιέγραψε ο Sternberg είναι το αποκορύφωμα, η «ολοκληρωμένη αγάπη» – ο τέλειος συνδυασμός εγγύτητας, πάθους και δέσμευσης. Λίγα ζευγάρια που παραμένουν μαζί για μακρύ χρόνο βιώνουν μια «ολοκληρωμένη αγάπη». Στις περισσότερες σχέσεις, τα επίπεδα εγγύτητας, πάθους και δέσμευσης διακυμαίνονται με τον χρόνο και τις συγκυρίες. Επομένως, δεν είναι ασυνήθιστο για ένα ζευγάρι να γευτεί αρκετά από τα διαφορετικά αυτά είδη αγάπης στη διάρκεια της σχέσης τους.
Πέρα από όλα τα υπέροχα συναισθήματα που ξυπνά η περιπαθής αγάπη – ευφορία, ενθουσιασμό, πλήρωση-, μπορεί επίσης να προκαλέσει και έντονη συναισθηματική αναστάτωση. Οι ερωτευμένοι συχνά αναφέρουν ότι βιώνουν αισθήματα άγχους, κατάθλιψης και απελπισίας όταν δεν βρίσκονται μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα – ακόμη και όταν τα αποχωρίζονται για σχετικά μικρά διαστήματα. Περνούν ώρες ολόκληρες έχοντας τα στη σκέψη τους, θυμίζοντας σχεδόν ασθενείς με ψυχαναγκαστική – καταναγκαστική διαταραχή – οι οποίοι αδυνατούν να απαλλαγούν από τις έμμονες ιδέες τους.

Έρωτας για πάντα

Είτε η αγάπη είναι ένα αίσθημα εγγύτητας και σύνδεσης είτε ένα παθιασμένο συναίσθημα είτε ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: η αγάπη εί¬ναι επίμονα παρούσα, και καθολικά μάλιστα. Αποδείξεις για την επίμονη παρουσία της μπορούμε να βρούμε σε κοινωνίες όπου έχει γίνει προσπάθεια υπονόμευσης της, μέσω του δικαιώματος των ανδρών να παντρεύονται περισσότερες από μία γυναίκες.
arge uuow8c ud09w8 Συναισθηματική σύζευξηΣε μια μελέτη παρακολούθησαν πορεία 231 ζευγάρια φοιτητών διαπίστωσαν λοιπόν ότι το στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες είναι αυτές που αγαπούν και οι άνδρες εκείνοι που τις εγκαταλείπουν δεν ισχύει.  Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να τερματίσουν μια σχέση δηλώνοντας πως ο χωρισμός διαφαινόταν από καιρό – κάτι που σημαίνει ότι, μετά τον χω¬ρισμό, είναι επίσης πιο πιθανό οι γυναίκες να θεωρήσουν τη διάλυση της σχέσης τους ως κάτι που επήλθε σταδιακά -, ενώ οι άνδρες, αντίθετα, να θεωρήσουν το τέλος της σχέσης τους απότομο και ξαφνικό. Επίσης, όταν οι γυναίκες αξιολογούν την παλιά τους σχέση, έχουν την τάση να εντοπίζουν σε αυτήν περισσότερα προβλήματα απ΄ ότι οι άνδρες.
Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι η διάλυση μίας σχέσης ίσως είναι πιο τραυματική για τους άνδρες. Προφανώς αυτό εξαρτάται από τις συγκυρίες τόσο της σχέσης όσο και του χωρισμού, αλλά κατά κανόνα, ύστερα από έναν χωρισμό; οι άνδρες αναφέρουν συνήθως εντονότερα αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης. Οι γυναίκες, είτε λόγω βιολογικής προδιάθεσης είτε επειδή κάτι τέτοιο είναι πολιτισμικά πιο αποδεκτό για τις ίδιες, έχουν την τάση να αντιδρούν στο στρες είτε προσφέροντας είτε επιζητώντας φροντίδα. Έτσι, όταν χωρίζουν, έχουν στη διάθεσή τους καλύτερα δίκτυα συναισθηματικής υποστήριξης.

Τι σχέση έχουν η αγάπη και το σεξ

Όπως φαίνεται, λοιπόν; η αγάπη διαρκεί και προκαλεί έντονα συναισθήματα  – και καλά και άσχημα -, ενώ μπορεί να μεταβάλει, τουλάχιστον προσωρινά, τη χημεία του εγκεφάλου. Η απάντηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης μας, είναι: εξαιρετικά στενή. Όταν ρωτήσαμε γυναίκες να μας πουν τους λόγους για τους οποίους έκαναν σεξ; στις δέκα πρώτες απαντήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα συμπεριλαμβάνονταν και οι δηλώσεις: «ήθελα να του εκφράσω την αγάπη μου» και «συνειδητοποίησα ότι ήμουν ερωτευμένη». Οι γυναίκες έδωσαν επίσης πολλές προσωπικές μαρτυρίες σχετικά με το πώς έχουν χρησιμοποιήσει το σεξ για να εισπράξουν αγάπη.
Η σύνδεση της αγάπης με το σεξ δεν είναι κάτι καινούργιο, η έκφραση αυτής της σύνδεσης μάλιστα απαντά ήδη από την εποχή που οι άνθρωποι επινόησαν τη γραφή. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1880, σε μια περιοχή στο σημερινό Ιράκ, βρέθηκε θαμμένη μια μικρή πλάκα. Στην 4.000 ετών πλάκα είναι χαραγμένο ένα κείμενο το οποίο οι ιστορικοί πιστεύουν ότι είναι το αρχαιότερο ποίημα που γράφηκε ποτέ. Στο ποίημα, μια ιέρεια εξομολογείται όχι μόνο την αγάπη της αλλά και τον πόθο της για έναν βασιλιά:
Από την έρευνα προκύπτουν κάποια στοιχεία σχετικά με το ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη τάση να επιζητούν την αγάπη ή τη συναισθηματική σύζευξη πριν προχωρήσουν στη σεξουαλική πράξη. Οι γυναίκες που είναι πιο ανοιχτές στο σεξ χωρίς αγάπη είναι περισσότερο εξωστρεφείς και δεκτικές σε νέες εμπειρίες κάθε είδους, όπως η δοκιμή καινούργιων και εξωτικών πιάτων ή τα ταξίδια σε άλλους πολιτισμούς.
Παρόλο που πολλές γυναίκες δεν απαιτούν ή δεν επιζητούν την αγάπη πριν κάνουν σεξ, οι γυναίκας, σε γενικές γραμμές, πιστεύουν περισσότερο απ’ ό,τι οι άνδρες ότι το σεξ θα έπρεπε να συνοδεύεται με αγάπη.

Η σχέση σεξ και συναισθηματικού δεσίματος

Πολλές γυναίκες έκαναν σεξ για να δώσουν ή να πάρουν αγάπη, πολλές άλλες έκαναν σεξ για να προσφέρουν ή να δεχτούν ένα αίσθημα συναισθηματικής σύνδεσης. Είπαν ότι επιθυμούσαν «τη συναισθηματική εγγύτητα» και ήθελαν να «επικοινωνήσουν σε ένα βαθύτερο επίπεδο», να αισθανθούν «συνδεδεμένες με το άλλο πρόσωπο», «να ενισχύσουν τον συναισθηματικό δεσμό μέσα από τη σεξουαλική πράξη» και «να γίνουν ένα με τον άλλο».
Άλλες γυναίκες περιέγραψαν πανομοιότυπες ουσιαστικά εμπειρίες. Ανέφεραν ότι όταν η σχέση τους δεν πήγαινε καλά και συνευρίσκονταν σεξουαλικά με τον σύντροφο τους προ¬κειμένου να δεθούν συναισθηματικά, αυτό κατά κανόνα δεν λειτουργούσε• συχνά, μάλιστα, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς με τον τρόπο αυτό ο ένας ή και οι δύο έβλεπαν πλέον καθαρά πόσο είχαν απομακρυνθεί συναισθηματικά (αλλά και σωματικά) μεταξύ τους.
Η αγάπη και το συναισθηματικό δέσιμο αποσοβούν κάθε αίσθημα μοναξιάς και κατάθλιψης και μπορούν να κάνουν ένα άτομο να νιώσει ότι ανήκει σε μια ομάδα, ή ότι αποτελεί το ήμισυ από ένα τέλειο όλον.
Αυτά τα αισθήματα «ενότητας», «σύνδεσης» και «πληρότητας» που εκφράζουν οι γυναίκες μοιάζουν σε εντυπωσιακό βαθμό με εκείνα που εμφανίζονται στον ορισμό του Αριστοφάνη για τον έρωτα στο Συμπόσιο του Πλάτωνα. Σύμφωνα με τον Αριστοφάνη, οι πρώτοι άνθρωποι δεν έμοιαζαν με τους σημερινούς. Καθένας είχε τότε τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια, ένα κεφάλι με δύο πρόσωπα που έβλεπαν αντίθετα, τέσσερα αυτιά και δύο γεννητικά όργανα. Περπατούσαν όρθιοι, όπως και σήμερα, σε όποια κατεύθυνση ήθελαν και έτρεχαν με μεγάλη ταχύτητα. Είχαν, επίσης, φοβερή δύναμη και μεγάλη αλαζονεία, γι’ αυτό και τόλμησαν να τα βάλουν με τους Θεούς. Ἐτσι, ο Δίας αποφάσισε να διχοτομήσει τον καθένα, ώστε και περισσότεροι να γίνουν και πιο χρήσιμοι στους θεούς. Άρχισε λοιπόν να διχοτομεί τους ανθρώπους, και κάλεσε τον Απόλλωνα να στρίβει το πρόσωπο και τον αυχένα τους προς το μέρος της τομής, για να την βλέπουν και να γίνουν πιο ευσεβείς. Αυτός, τραβώντας και μαζεύοντας το δέρμα προς την κοιλιά, το έδενε στο σημείο που λέμε αφαλό. Έκτοτε οι άνθρωποι αναζητούσαν το άλλο τους μισό.

Όταν το φιλί δεν είναι απλώς φιλί

mika art qhojou txzaha Συναισθηματική σύζευξηΈνας από τους λόγους που οι γυναίκες έκαναν σεξ ήταν πάρα πολύ απλός: Ο άνθρωπος αυτός φιλούσε ωραία. Το γιατί όμως ένα φιλί μπορεί να εξωθήσει μια γυναίκα στη σεξουαλική επαφή αποδεικνύεται αρκετά περίπλοκο. Ιδωμένο από τη σκοπιά της επιστήμης που μελετά τη συμπεριφορά των πρωτευόντων, το φιλί είναι μια παράξενη πράξη. Εκτός από τους πυγμαίους χιμπαντζήδες (μπονόμπο), φαίνεται πως οι άνθρωποι είναι τα μόνα πρωτεύοντα που ασπάζονται το ένα το άλλο. Τα ανθρώπινα χείλη έχουν αισθητικούς υποδοχείς σε μεγάλη πυκνότητα, πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι συναντάται στις περισσότερες άλλες περιοχές του σώματος, στο φιλί όμως συμμετέχουν και η γλώσσα, η μύτη και τα μάγουλα. Κατά κανόνα, ένα φιλί μεταφέρει πληροφορίες στον εγκέφαλο μέσω όλων σχεδόν των αισθήσεων – από τις οποίες η αφή, η όσφρηση και η γεύση είναι οι κυριότερες, αλλά ας μην παραβλέπουμε εντελώς την όραση (χυμώδη χείλη) και  την ακοή (βογγητά).
Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φιλιά επιφέρουν πτώση των επιπέδων κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες, πράγμα που υποδηλώνει μείωση του άγχους. Η ανταλλαγή φιλιών μεταφέρει επίσης πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας των ατόμων, καθώς η άσχημη αναπνοή μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας ή κακής υγείας. Επιπλέον, οι γυναίκες φαίνεται ότι χρησιμοποιούν το φιλί ως λυδία λίθο, που τους αποκαλύπτει αν θα πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο και να ολοκληρώσουν σεξουαλικά τη σχέση. Ως προς αυτό, η ανταλλαγή φιλιών δείχνει να είναι πιο σημαντική για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Τα φιλιά δεν παρέχουν μονάχα ζωτικές πληροφορίες για τον σύντροφο, αλλά μπορούν επίσης να αυξήσουν τη σεξουαλική διέγερση, τα αισθήματα ευφορίας και την αίσθηση συναισθηματικής εγγύτητας.
Εν ολίγοις, τα φιλιά δίνουν πληροφορίες στη γυναίκα για το αν πρέπει να προχωρήσει στο σεξουαλικό επίπεδο, υπαινίσσονται το αν κάποιος είναι καλός εραστής, φανερώνουν την υγεία και τη γενετική συμβατότητα των ατόμων και αποτελούν βαρόμετρο για την ποιότητα της σχέσης.

Πηγή: CINDY MESTON και DAVID BUSS
Εκδόσεις ΚΑΤΟΠΤΡΟ