Ω μπλε του Πλούτωνα ουρανοί!

Διαβάζονται

Κατάπληκτους έχει αφήσει τους επιστήμονες ο μπλε ουρανός του Πλούτωνα, που αποκαλύφθηκε σε μια πρόσφατη φωτογραφία που έλαβε το New Horizons.
Άζωτο (όπως και στη γη), μεθάνιο και πάγοι νερού, αποτελούν απροσδόκητα, αλλά υπέροχα ευρήματα στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

Η αποστολή New Horizons έστειλε στη γη την πρώτη έγχρωμη εικόνα της ατμοσφαιρικής συγκεντρώσεως σταγονιδίων του Πλούτωνα, ο οποίος δείχνει να περιβάλλεται από μια μπλε απόχρωση, έναν μπλε ουρανό.
Πρόκειται για μια συνέπεια του τρόπου με τον οποίο το ηλιακό φως αλληλεπιδρά με τα σωματίδια ομίχλης, λένε οι επιστήμονες.

Αρχικά, μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που έφτασε από το New Horizons απέδειξε ότι οι συγκεντρώσεις σταγονιδίων είναι τόσο υψηλές, που φτάνουν στα 130 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Πλούτωνα. Η εικόνα αυτή μας ήρθε από την κάμερα Lorri και λήφθηκε από τους Νέους Ορίζοντες, όταν το σκάφος αναχωρούσε από τον πλανήτη νάνο, έχοντας έτσι τον πλανήτη πίσω του, να τον χτυπά το ηλιακό φως. Πρόκειται δηλαδή για φωτογραφία που λήφθηκε με οπίσθιο φωτισμό, γεγονός που ανέδειξε την ατμόσφαιρα του Πλούτωνα.

pluto haze
pluto haze

Ποιος θα το περίμενε, ένας μπλε ουρανός στην ζώνη Kuiper;
Είναι πανέμορφο δήλωσε ο Alan Stern, επικεφαλής επιστήμονας Νέοι Ορίζοντες »
Μια νέα έγχρωμη φωτογραφία, που λήφθηκε από την κάμερα Ραλφ και πάλι με οπίσθιο φωτισμό (δηλαδή , αφού το σκάφος προσπέρασε τον Πλούτωνα), αποκάλυψε έναν μπλε ουρανό.

Ο Πλούτωνας, όπως και η Γη, έχει κυρίως άζωτο στην ατμόσφαιρά του. Η αλληλεπίδραση του αζώτου με το υπεριώδες φως του ήλιου, σε συνδυασμό με την παρουσία μεθανίου στην ατμόσφαιρα δημιουργούν μια ιδιαίτερη μπλε ομίχλη.

Το μπλε του ουρανού συχνά προκύπτει από σκέδαση του φωτός του ήλιου με πολύ μικρά σωματίδια (σκέδαση του φωτός ονομάζεται ο διασκορπισμός των φωτεινών ακτίνων όταν προσπέσουν σε μικροσκοπικά σωματίδια, έτσι ώστε να διαχέονται στο χώρο χωρίς να φαίνονται. Η οπτική αντίληψη του γεγονότος αυτού ονομάζεται φαινόμενο σκέδασης.) Στη Γη, αυτά τα σωματίδια είναι πολύ μικρά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα φαίνεται να είναι μεγαλύτερα.

Ο κύριος ερευνητής για την αποστολή, ο Alan Stern, ιντριγκάρει τους οπαδούς του Πλούτωνα τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας να περιμένουν κάτι το ιδιαίτερο, μόλις ληφθούν περισσότερες εικόνες του πλανήτη. “Ποιος θα το περίμενε ένα μπλε ουρανό στην ζώνη Kuiper; Είναι πανέμορφο,” δήλωσε.
Αν κάποιος βρισκόταν στον Πλούτωνα και κοίταζε κατ ‘ευθείαν επάνω, ο ουρανός στην πραγματικότητα θα φαινόταν μάλλον μαύρος, λόγω της αραιής ατμόσφαιρας. «Η ομίχλη είναι πολύ λεπτή, έτσι θα δείτε το μπλε της χρώμα κυρίως στις ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα, δήλωσε εξάλλου ο Δρ Χάουετ στο BBC News.

Μια άλλη σημαντική είδηση αφορά στην ανίχνευση πάγου νερού σε πολλά σημεία στην επιφάνεια του πλανήτη νάνου.

Από τις 14 Ιουλίου οι Νέοι Ορίζοντες έχουν μετακινηθεί πάνω από 100.000.000 χιλιόμετρα πέρα από τον Πλούτωνα. Και αυτό τους φέρνει περίπου πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.
Η τεράστια απόσταση κάνει την αποστολή δεδομένων πολύ αργή και θα ολοκληρωθεί το 2016.

(με στοιχεία από Nasa και BBC News)

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή