Η μεγαλύτερη ανακάλυψη ενδείξεων εξωγήινης ζωής μέχρι σήμερα.
Πρόσφατα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έναν μακρινό (για εμάς) πλανήτη, του οποίου η ατμόσφαιρα φαίνεται πως περιλαμβάνει, αέρια, τα οποία στη γη παράγονται μόνο από έμβια όντα.
Συγκεκριμένα, το James Webb Space Telescope εντόπισε διμεθυλοσουλφίδιο DMS στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη K2-18b, ο οποίος βρίσκεται 124 έτη φωτός μακριά από τη γη. Πρόκειται για μια απόσταση μεγάλη για τις ανθρώπινες δυνατότητες, αλλά αρκετά μικρή με γαλαξιακά δεδομένα.
Το διμεθυλοσουλφίδιο DMS θεωρείται ως μια ισχυρή ένδειξη ύπαρξης ζωής, αφού στη γη παράγεται συνδέεται από ζώντες οργανισμούς. Στη γήινη ατμόσφαιρα εκπέμπεται από το φυτοπλαγκτόν σε θαλάσσια περιβάλλοντα – γεγονός που υποδηλώνει μια παρόμοια μορφή ζωής στον μακρινό πλανήτη. Θα μπορούσε σύμφωνα με την άποψη μιας μερίδας επιστημόνων να θεωρηθεί και ως απόδειξη της ύπαρξης ζωής στον πλανήτη αυτόν. Άλλοι επιστήμονες είναι πιο επιφυλακτικοί.
Ο πλανήτης «K2-18 b», έχει μάζα πάνω από οκτώ φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας, ανακαλύφθηκε το 2015. Το 2019 εντοπίστηκε η παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρα του και το 2023, το James Webb εντόπισε διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο.
Περιφέρεται γύρω από το δροσερό νάνο αστέρι K2-18 στην κατοικήσιμη ζώνη και βρίσκεται 120 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Λέοντα. Εξωπλανήτες όπως ο K2-18 b, που έχουν μεγέθη μεταξύ αυτών της Γης και του Ποσειδώνα, δεν μοιάζουν με τίποτα από το ηλιακό μας σύστημα. Αυτή η έλλειψη ισοδύναμων κοντινών πλανητών σημαίνει ότι αυτοί οι «υπο-Ποσειδώνες» είναι ελάχιστα κατανοητοί και η φύση της ατμόσφαιράς τους αποτελεί θέμα ενεργούς συζήτησης μεταξύ των αστρονόμων.
Ο Dr. Madhusudhan δήλωσε ότι το εύρημα τους προκάλεσε σοκ, αλλά επειδή επρόκειτο για αρχικές παρατηρήσεις, θα μπορούσε να πει μόνο με 50% βεβαιότητα ότι υπάρχει DMS στον K2-18 b. «Ήταν ένα πραγματικό σοκ, είχα άγρυπνες νύχτες για μια εβδομάδα. Εκείνη την εβδομάδα, δεν βρήκα καν το κουράγιο να το ανακοινώσω στην ίδια μου την ομάδα» πρόσθεσε.
Το James Webb, από το 2022, παρέχει καθημερινά απίστευτες πληροφορίες, για τους εξωπλανήτες, τον γαλαξία, τα νεφελώματα, το σύμπαν.
Και ενώ η ζωή εκεί έξω μπορεί να ανθίζει ποικιλότροπα και ποικιλόμορφα, μόνο ενδείξεις μπορούμε να έχουμε για την ύπαρξή της.
Το βέβαιο είναι ότι οι ενδείξεις συνεχώς πολλαπλασιάζονται και το τηλεσκόπιο μας επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις.