Εξωγήινοι πολιτισμοί αρχαιότεροι από το σύμπαν

Διαβάζονται

 

Τα είδη των εξωγήινων πολιτισμών (για ανοιχτά μυαλά)

(revision II)

Σε έναν Γαλαξία 500.000.000.000 αστεριών, σε ένα σύμπαν δισεκατομμυρίων Γαλαξιών, πόσο λογικό θα ήταν να είμαστε μόνοι;  Αν εκεί έξω υπάρχουν «άλλοι», ίσως εκατομμύρια είδη νοημόνων «άλλων», τι ειδών πολιτισμούς θα έχουν αναπτύξει; Στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, στον αδιανόητο αριθμό των αστέρων και πλανητών θα προσθέσουμε και το ποτάμι του χρόνου των δισεκατομμυρίων ετών. Άλλοι μπορεί να έχουν προϋπάρξει πολύ, μα πολύ πριν από εμάς.

Η τεχνολογία μας θα ήταν ακατανόητη πριν από 300, ή 1.000, 5.000 χρόνια. Ανάλογα με τις πεποιθήσεις των καιρών θα χαρακτηριζόταν ως μαγεία, ως διαβολικά πράγματα, ως θεϊκή παρουσία κ.ο.κ.

Και αν κάποιοι «άλλοι» έχουν πολιτισμό και δη τεχνολογικό πολιτισμό, που να μετράει   χιλιάδες, η δεκάδες χιλιάδες, ή εκατοντάδες χιλιάδες γήινα χρόνια; Πού θα έχουν φτάσει; Μπορούμε άραγε να το συλλάβουμε; Και πώς να απέφυγαν την αυτοκαταστροφή, που στοιχειώνει εμάς;

alien world w rah zhvmit
alien world

Μήπως υπάρχουν πολιτισμοί αρχαιότεροι από το ίδιο το σύμπαν; Μοιάζει παράλογο; Εντελώς ε; Αδύνατο. Χμ! Διαβάστε απλά παρακάτω και θα καταλάβετε ότι ένας πολύ εξελιγμένος πολιτισμός μπορεί να κάνει ό,τι και οι 12 Θεοί…

Η ηλικία του Γαλαξία μας υπολογίζεται στα 13.600.000.000 έτη. Οι τόμοι ιστορίας των πολιτισμών μπορεί να απαριθμούν εκατομμύρια…

Κάποιοι επιστήμονες προσπάθησαν το ακατόρθωτο, δηλαδή να κατατάξουν σε μια σειρά εξέλιξης τους εξωγήινους πολιτισμούς, με οδηγό τη λογική, τη μαθηματική πιθανότητα και τη στατιστική πιθανότητα.

Ο Σοβιετικός αστρονόμος Nikolai Kardashev, το έτος 1964 παρουσίασε μία μέθοδο κατάταξης των πολιτισμών, ανάλογα με την ενεργειακή, τεχνολογική και πνευματική τους εξέλιξη. Στην συνέχεια ο γνωστός Αμερικανός αστροβιολόγος Carl Sagan, πρότεινε και αυτός μια μέθοδο κατάταξης, συμπληρώνοντας ουσιαστικά εκείνη του Kardashev.

Κλίμακα Κατάταξης Kardashev

 Πολιτισμός Τύπου 0

Ο Σύγχρονος Γήινος πολιτισμός είναι τύπου 0.

    Πιο συγκεκριμένα:

    στην Αρχαία Ρώμη ήταν 0.25 (ενέργεια 3*10^8 W),

    στην Βιομηχανική Επανάσταση ήταν 0.50 (10^11 W), το    1936  0.60 (10^12 W) και

    το 2007 0.72 (10^13 W).

    Ένας πολιτισμός τύπου 0

    παράγει ενέργεια από την καύση ορυκτών καυσίμων,

    διεξάγει ενδοπλανητικούς πολέμους,

    μολύνει τον πλανήτη του και

    δεν μπορεί να ελέγξει τις ικανότητες του.

Σήμερα βρισκόμαστε (;) σε ένα μεταβατικό στάδιο από τύπου 0 σε τύπου 1.

Πολιτισμός Τύπου 1

Ένας πολιτισμός τύπου 1 είναι ένας πραγματικά πλανητικός πολιτισμός. Καταναλώνει ενέργεια από τον ίδιο του τον πλανήτη με χρήση αιολικής, γεωθερμικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας με παραγωγή ενέργειας 10^16 W.

Μερικά από τα τεχνολογικά του επιτεύγματα είναι:

    ο έλεγχος του καιρού,

    η κατασκευή ορυχείων που φθάνουν μέχρι τον πυρήνα του πλανήτη,

    ο αποικισμός των κοντινών ουράνιων σωμάτων (Σελήνη, Άρης κ.λ.π.) και

    τα πρώτα διαστρικά ταξίδια.

Τέτοιοι πολιτισμοί ζουν ειρηνικά και με σεβασμό προς τον πλανήτη τους.

Πολιτισμός Τύπου 2

Ένας πολιτισμός τύπου 2 είναι ένας αστρικός πολιτισμός.

Καταναλώνει ενέργεια από τον αστέρα του με χρήση Σφαίρας του Dyson, μίας γιγάντιας σφαίρας από τροχιακούς ηλιακούς συλλέκτες που εκμεταλλεύονται όλη την ενέργεια του άστρου (ενέργεια 10^26 W).

Ο πολιτισμός αυτός πραγματοποιεί διαστρικά ταξίδια πολύ ευκολότερα από εμάς και αποικεί τα κοντινά πλανητικά συστήματα.

Μερικά από τα τεχνολογικά του επιτεύγματα είναι:

    η επέμβαση σε άστρα για την επέκταση της ζωής τους (Αστρικό Lifting),

    ο έλεγχος της πορείας ενός άστρου (Προωθητήρας Shkadov) ακόμα και

    η λήψη υλικών από άστρο (Αστρικό Ορυχείο).

Πολιτισμός Τύπου 3

Ένας πολιτισμός τύπου 3 είναι ένας γαλαξιακός πολιτισμός. Καταναλώνει ενέργεια από όλο τον Γαλαξία της τάξης του 10^36 W.

Πολιτισμός Τύπου 4

Ένας πολιτισμός τύπου 4 είναι ένας διαγαλαξιακός πολιτισμός. Αποικεί το Γαλαξιακό Υπερσμήνος (συλλογή μικρότερων σμηνών από γαλαξίες) και καταναλώνει 10^46 W ενέργειας.

Πολιτισμός Τύπου 5

Ένας πολιτισμός τύπου 5 αποικεί όλο το ορατό Σύμπαν και καταναλώνει ενέργεια ίση με 10^56 W.

Πολιτισμός Τύπου 6

Ένας πολιτισμός τύπου 6 καταναλώνει 10^66 W ενέργειας και έχει την ικανότητα να ξεφύγει από το Σύμπαν μας και να εξερευνά άλλα Σύμπαντα…

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιβιώσει ακόμα και από τον θάνατο του Σύμπαντος!

Πολιτισμός Τύπου 7

Ένας πολιτισμός τύπου 7 καταναλώνει ενέργεια 10^76 ή ακόμα και 10^100 W και έχει αποκτήσει την τεχνολογία να δημιουργεί Σύμπαντα, κάτι που κανένας νόμος της Φύσης δεν το απαγορεύει.

Ένας τέτοιος πολιτισμός (αν υπάρχει) θα έχει επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογικές ικανότητες που για μας δεν θα θεωρούνταν απλά μαγικές, μα ΕΝΤΕΛΩΣ ΘΕΪΚΕΣ!

Κλίμακα Κατάταξης Sagan

Πολιτισμός Τύπου Α

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Α είναι ένας καθαρά πρωτόγονος πολιτισμός. Ο τύπος αυτός εκκινεί με την εμφάνιση των πρώτων ενδείξεων νοημοσύνης καλύπτοντας όλη την έκταση της προϊστορικής εποχής, από την ανακάλυψη του πυρός ως την ανακάλυψη την γραφής, της γεωργίας και της πολεοδομίας.

Στη Γη η περίοδος αυτή (η οποία διήρκησε 1.000.000 έτη) ξεκίνησε με την ανακάλυψη της φωτιάς από τους Homo Erectus στα σπήλαια του Τσου-Κου-Τιεν, μέχρι την ίδρυση των πρώτων πόλεων όπως η Ώρεια  στην Μεσοποταμία.

Πολιτισμός Τύπου Β

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Β βρίσκεται στην περίοδο μεταξύ της αρχής της ιστορίας και τερματίζεται με την εκτόξευση του πρώτου διαστημοπλοίου. Στην περίοδο αυτή θεμελιώνεται η φιλοσοφική αντίληψη της βιοφυσικής Κοσμολογίας και τίθεται από μόνο του το ερώτημα, αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν.

Στη Γη η περίοδος αυτή ξεκίνησε με την ίδρυση των πρώτων πόλεων και τελείωσε με την εκτόξευση του Sputnik 1.

Πολιτισμός Τύπου Γ

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Γ εξαπλώνεται στο πλανητικό του σύστημα. Γεωδιαμορφώνει όσους κόσμους είναι δυνατόν κάτι τέτοιο και γεμίζει το πλανητικό του σύστημα με διαστημικές αποικίες.

Η Γη βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο από Sagan Β σε Sagan Γ, επειδή έχουμε ήδη εκτοξεύσει διαστημόπλοια αλλά δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα τον αποικισμό του Ηλιακού μας Συστήματος.

Πολιτισμός Τύπου Δ

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Δ και κατασκευάσει μια Σφαίρα του Dyson για την παραγωγή ενέργειας, καθώς αποικεί το πλανητικό του σύστημα.

Πολιτισμός Τύπου Ε

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Ε έχει αποικίσει με επιτυχία το πλανητικό του σύστημα και βάζει πλώρη για την εξερεύνηση των γειτονικών άστρων. Έχει ήδη ιδρύσει μια αποικία σε έναν άλλον πλανήτη και ξεκινάει τον αποικισμό άλλων άστρων.

Πολιτισμός Τύπου ΣΤ

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan ΣΤ αποίκισε τα κοντινά άστρα και ξεκινά για την κατασκευή της δικής του Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Με σχετικά χαμηλές ταχύτητες, αυτό θα ολοκληρωθεί σε 10.000.000 έτη. Αν όμως αναπτύξει τεχνολογίες για ταχύτητες μεγαλύτερες από εκείνη του φωτός, τότε θα μπορούσε να τον αποικίσει μέσα σε χιλιετίες ή αιώνες ακόμη.

Πολιτισμός Τύπου Ζ

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan Ζ έχει αποικίσει όλο τον Γαλαξία και εξορμά για τον αποικισμό των γειτονικών γαλαξιών, ενώ κατέχει την τεχνολογία ανακατάταξης της δομής και της εξέλιξης άστρων και νεφελωμάτων.

Πολιτισμός Τύπου Η

Ένας πολιτισμός τύπου Sagan – Η – αποικεί όλους τους Γαλαξίες και είναι βασικά ένα σύνολο από υπερπολιτισμών από διάφορες φυλές και διαφορετικούς γαλαξίες, όπου κατέχει τις επιστημονικές γνώσεις και τις τεχνολογικές ικανότητες που χρειάζεται για να διαμορφώσει την μορφολογία του Σύμπαντος. Ίσως αυτός ο διαγαλαξιακός πολιτισμός να αποτελεί ο ίδιος μια οντότητα που θα έχει με το κάθε ευφυές ον που ανήκει σε αυτήν, την ίδια σχέση που έχει ένα εγκεφαλικό κύτταρο με το ανθρώπινο σώμα.

Πολιτισμός Τύπου Θ

Τέλος ένας πολιτισμός τύπου Sagan Θ όχι μόνο έχει αποικίσει όλο το Σύμπαν, αλλά απέκτησε την τεχνολογία να δημιουργεί νέα Σύμπαντα. Επίσης έχει απαντήσει σε όλα τα βασικά ερωτήματα (εκτός κι αν μέχρι τότε προκύψουν νέα). Ένας τόσο ανεπτυγμένος πολιτισμός κατέχει επιστημονικές γνώσεις, τεχνολογικές ικανότητες και ηθικές αξίες σε τέτοιο σημείο, που είναι πραγματικά θεϊκός! Μήπως άραγε η Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το Σύμπαν, ήταν τεχνητή;

Και μετά από αυτά θα πει κανείς. Μα γιατί δεν τους βλέπω; Γιατί δεν έρχονται; Γιατί δεν μας μιλάνε; Μα καλέ μου άνθρωπε, εσύ μιλάς στα μερμήγκια, ή στα μικρόβια; Και αν τους μιλήσεις, θα καταλάβουν έστω ότι τους μιλάς;  Αν ανοίξεις ένα δρόμο μέσα στην ζούγκλα, τον ασφαλτοστρώσεις και τον φωτίσεις, θα καταλάβει το μερμήγκι, τι έγινε; Το ποιος είσαι, το τι έκανες; Θα καταλάβει την ύπαρξη του δρόμου, ως δρόμο, ή απλά θα διαπιστώσει (αν μπορεί να διαπιστώσει) ότι το έδαφος εκεί είναι διαφορετικό; Αν τυχόν το απασχολούσε το γιατί άλλαξε εκεί το έδαφος (στον δρόμο δηλαδή) σε σχέση με την ζούγκλα, θα απαντούσε ότι το έκανε η φύση, ή ο…Θεός.

Για θυμήσου τον Πλάτωνα…

Ο ένας έπλασε τους Θεούς και τους έδωσε εντολή να σπείρουν το ανθρώπινο γένος…

Ένα ακόμα συμπέρασμα: Αν ένας πολιτισμός αποφύγει την αυτοκαταστροφή, τότε δεν τον σταματάει τίποτα. Αν έστω και ένας αρχαίος αστρικός πολιτισμός έχει καταφέρει να επιβιώσει στη μάχη με τον εαυτό του, τότε μπορεί να είναι ακόμα και δημιουργός του δικού μας σύμπαντος.

 

Περισσότερα άρθρα

ΝΕΑ

Δημοφιλή